Sultanul Erdogan nu accepta nicio critica: „Sa protejam respectarea functiei mele, presedintia. Nu va puteti oferi luxul de a-l insulta pe presedinte”

externe

Erdogan, Israel, atac, Gaza, genocid

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat miercuri seara ca o va „pedepsi” pe jurnalista de televiziune acuzata ca l-a insultat si care a fost plasata de atunci in detentie preventiva, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Acest delict nu va ramane nepedepsit”, a declarat seful statului intr-un interviu pentru postul de televiziune privat NTV.

In opinia lui Erdogan, jurnalista Sedef Kabas a actionat „prin provocare”.

„Este de datoria noastra sa protejam respectarea functiei mele, presedintia. Nu are nimic de-a face cu libertatea de exprimare”, a spus Erdogan.

„Poate exista critica, dar ea trebuie sa se faca intr-un limbaj corespunzator”, a adaugat el, denuntand sugestia partidului de opozitie CHP de a fi eliminat delictul de insulta la adresa presedintelui.

„Nu va puteti oferi luxul de a-l insulta pe presedinte”, a mai afirmat el.

Sedef Kabas a fost retinuta la domiciliul sau din Istanbul in noaptea de vineri spre sambata, la cateva ore dupa aparitia sa la postul de televiziune Tele1, pentru afirmatii considerate ofensatoare la adresa presedintelui, reluate apoi pe contul sau de Twitter, urmarit de 900.000 de abonati.

Ea a citat un proverb cunoscut conform caruia „capul incoronat devine mai intelept. Dar vedem ca acest lucru nu este adevarat. Boul nu devine rege intrand in palat, dar palatul devine staul”.

Jurnalista, extrem de cunoscuta in Turcia, a fost oficial arestata dupa prezentarea la tribunal si plasata in detentie prevenita la inchisoarea Bakirkoy din Istanbul.

Delictul de „insulta la adresa presedintelui” este pasibil de o pedeapsa cuprinsa intre un an si patru ani de inchisoare in Turcia.

Conform Sindicatului Jurnalistilor din Turcia (TGS), „arestarea lui Sedef Kabas pentru ‘insulta la adresa presedintelui’ este o grava incalcare a libertatii de expresie”.

ONG-urile denunta cu regularitate incalcarile libertatii presei in Turcia, in special de la tentativa de puci din 2016, urmata de arestarea a zeci de jurnalisti si de inchiderea mai multor media considerate ostile.

Turcia se afla pe pozitia 153 din 180 in clasamentul pe 2021 privind libertatea presei realizat de Reporteri fara Frontiere (RSF).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: