Suma astronomica platita de FBI pentru deblocarea unui iPhone. Director FBI: „Este mai mult decat voi castiga eu pana la finalul mandatului”

externe

Politia federala americana FBI a platit peste un milion de dolari unor hackeri pentru a debloca iPhone-ul unuia dintre autorii atentatului de la San Bernardino (California), a afirmat joi directorul FBI, James Comey, citat de Agerpres.

Intrebat la Londra, cu prilejul unei conferinte privind securitatea, despre cat a platit FBI pentru a debloca aparatul, James Comey a raspuns: „Mult”.

„Cu siguranta, mai mult decat voi castiga pana la finalul mandatului in acest post, in sapte ani si patru luni. Insa, in opinia mea, a meritat”, a dezvaluit el, potrivit unei retransmisii video a conferintei Aspen security forum.

Salariul lui James Comey este de 14.900 de dolari pe luna. Factura pentru deblocarea ar fi, in consecinta, mai mare de 1,3 milioane de dolari.

Apple s-a aflat in acest an in centrul unei confruntari cu justitia americana, refuzand sa ajute politia sa ocoleasca masurile de securitate pentru ajunge la continutul cifrat al mai multor iPhone-uri, apartinand mai ales unuia dintre autorii atentatului de la San Bernardino in California (14 morti pe 2 decembrie) sau unui traficant de droguri la New York.

In ce priveste afacerea San Bernardino, procedura judiciara a fost in final abandonata dupa ce FBI a reusit sa deblocheze aparatul datorita interventiei unei terte parti neidentificate.

Potrivit directorului FBI, acest proces a dus la crearea unei „piete in intreaga lume” pentru a debloca un iPhone 5C sub sistemul de exploatare iOS 9, modelul utilizat de Syed Farook care a murit impreuna cu sotia sa in schimbul de focuri cu politia dupa atacul lor.

„Cineva din afara guvernului ne-a contactat si ne-a spus ‘credem ca am gasit o solutie’. Am testat-o, si am testat-o, si am testat-o si am cumparat-o”, a povestit James Comey.

„Un litigiu juridic nu este cel mai bun loc pentru a rezolva importante chestiuni de valoare care implica tot felul de lucruri dragi noua”, a adaugat el. „Trebuie sa gasim modalitati de a asigura coabitarea dintre viata privata si siguranta pe internet si aparatele noastre cu securitatea publica”, a mai afirmat directorul FBI.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: