Suma record pentru cel mai mare rubin gasit pana acum: 34,8 milioane de dolari

life

Un rubin de 55,22 de carate, care s-a vandut, joi, la o licitatie la New York cu 34,8 milioane de dolari, a devenit cea mai mare si cea mai valoroasa bijuterie de acest gen vanduta vreodata la licitatie, potrivit CNN.

Piatra a fost scoasa la licitatie in iunie, la mai putin de un an dupa ce firma canadiana Fura Gems a descoperit-o in una dintre minele sale din Mozambic.

Inainte de vanzare, Sotheby’s a descris piatra ca fiind „extrem de rara” si „cel mai valoros si important” rubin care a aparut vreodata pe piata. A fost numita Estrela de Fura – sau Steaua Furei in portugheza, limba oficiala a Mozambicului.

Desi vanzarile record de pietre pretioase sunt dominate de diamante – cele colorate, in special – rubinele sunt, de asemenea, considerate printre cele mai rare si mai valoroase pietre pretioase din lume. Recordul precedent de licitatie pentru un rubin a fost stabilit de Sunrise Ruby, o piatra de 25,59 carate gasita in Myanmar si care a adus 30,3 milioane de dolari la Geneva, Elvetia, in 2015.

Estrela de Fura a fost taiata dintr-o piatra bruta care a fost dezgropata de mineri in iulie anul trecut. Cantarind initial 101 de carate, aproape de doua ori mai mult decat in forma sa actuala, a fost cel mai mare rubin descoperit vreodata.

Piatra uriasa a fost taiata intr-o forma simetrica mai mica si lustruita, procese care indeparteaza impuritatile si sporesc culoarea si stralucirea unei pietre pretioase inainte de a fi scoasa pe piata. Potrivit Sotheby’s, un raport de la Institutul Elvetian de Gemologie a spus ca acest lucru a „dus la nuante de rosu vii din cauza reflexiilor interne multiple”.

Intr-o declaratie, fondatorul si CEO-ul Fura Gems, Dev Shetty, a spus ca pietrele de asemenea dimensiuni si calitate sunt „aproape nemaivazute”.

„Din analiza si studiul aprofundat al pietrei – prin procesul de taiere si lustruire – am lucrat cu cea mai mare grija si respect pentru rubin, recunoscandu-i importanta si pozitia”, a adaugat el.

Desi rubinele au fost descoperite pentru prima data in Mozambic cu cateva decenii in urma, acolo a aparut o industrie semnificativa abia dupa 2009, cand a fost gasit un depozit urias de pietre in apropierea orasului nordic Montepuez. Mozambic este acum una dintre cele mai productive tari din lume.

Sotheby’s a descris Estrela de Fura ca avand „claritate remarcabila” si o culoare rosu inchis cunoscuta sub numele de „sange de porumbel”, o nuanta asociata in mod traditional cu rubinele birmaneze foarte cautate.

Directorul casei de licitatii pentru bijuterii pentru Americi, Quig Bruning, a declarat ca rubinul ar putea ajuta pietrele africane sa concureze, „si chiar sa le eclipseze” pe cele din Myanmar (tara cunoscuta anterior sub numele de Birmania).

Rubinul a fost inclus in vanzarea „Magnificent Jewels” de la Sotheby’s, al carei cap de afis a fost The Eternal Pink, un diamant roz de 10,57 carate, care s-a vandut cu aceeasi suma ca Estrela de Fura. Diamantul „ultra-rar” a fost descris de casa de licitatii ca avand „culoare si luminozitate de neegalat”.

Inainte de a fi vandute la New York, cele doua pietre pretioase au fost expuse in diverse orase, inclusiv Dubai, Singapore si Geneva.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: