Summit in Spania privind migratia. Ungaria si Polonia acuza un diktat al Berlinului si Bruxelles-ului

externe

Polonia a acuzat Berlinul si Bruxelles-ul ca au impus un „diktat” de migratie Uniunii Europene, iar Ungaria a spus ca blocul forteaza un acord in timp ce liderii UE s-au adunat la un summit pe probleme de migratie, potrivit Reuters.

Summitul UE din orasul spaniol Granada cauta modalitati de a reduce numarul de refugiati si migranti care sosesc in Europa din Orientul Mijlociu si Africa in afara punctelor obisnuite de trecere a frontierei, lucru de care Italia, Spania si Germania sunt preocupate in special.

Dar blocul ramane in contradictie cu privire la impartirea sarcinii de a avea grija de migranti. Statele membre au ajuns la un acord saptamana trecuta, in ciuda opozitiei guvernelor populiste din Polonia si Ungaria.

Cel mai inalt oficial al migratiei din UE, care gazduieste 450 de milioane de oameni, a declarat saptamana trecuta ca au fost 250.000 de sosiri ilegale pana in acest an – mult sub anul 2015, cand peste un milion de persoane au trecut marea, coplesind blocul.

Dar chestiunea este sensibila din punct de vedere politic iar retorica si politicile anti-imigranti sunt in crestere in unele tari ale UE inaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.

Ajuns la discutii, liderul maghiar anti-imigratie Victor Orban, a declarat ca unanimitatea privind migratia este imposibila, deoarece UE a lasat Ungaria si Polonia in afara acordului. „Daca esti… fortat sa accepti ceva ce nu-ti place, cum ai vrea sa ai un compromis si un acord? Este imposibil”, le-a spus Orban reporterilor.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki s-a plans ca UE ii forteaza tara sa accepte migranti ilegali sau se va confruntacu amenzi.

„Voi spune ca Polonia respinge categoric acest lucru, in primul rand din cauza securitatii tarii noastre”, a spus el.
Miercuri, 22 de state UE au incheiat un acord cu privire la modul de gestionare a imigratiei ilegale in perioadele de sosiri exceptional de aglomerate, facand un pas catre revizuirea regulilor blocului in materie de azil si migratie.

Acordul trebuie sa fie negociat in continuare cu Parlamentul European. Desi nu poate fi blocat oficial de Polonia si Ungaria, opozitia lor ferma ridica intrebari cu privire la cat de eficient poate fi implementat orice acord final.

Italia si Spania si-au exprimat ingrijorarea cu privire la cresterea sosirilor pe mare in acest an, in timp ce apele grecesti in iunie au fost locul celui mai mortal naufragiu din Europa din ultimii ani, ucigand sute de migranti.

Din weekend, peste 1.000 de migranti au sosit in mica insula El Hierro din Canare, care are o populatie de 11.000 de locuitori.

Germania, tara de destinatie preferata pentru multi dintre migrantii care ajung in Europa, a introdus controale la frontiera, spunand ca acestea sunt necesare pentru a opri traficantii de persoane.

Seful UE pentru politica externa, Josep Borrell, a declarat ca blocul trebuie sa abordeze cauzele fundamentale ale migratiei, ajutand tarile de origine sa abordeze saracia si sa ofere drepturi femeilor.

„UE trebuie sa ofere o pozitie comuna”, a spus Borrell. „Se pare ca in sfarsit exista un acord in acest sens. Astazi, cu siguranta, putem ajunge de acord asupra unei politici externe si de securitate comuna”.

Germania a raportat o crestere de aproape 80% a cererilor de azil in acest an, o preocupare pentru coalitia de guvernamant de centru-stanga inaintea alegerilor regionale din statele Bavaria si Hesse din 8 octombrie.

Polonia vecina va organiza alegeri nationale o saptamana mai tarziu, pe 15 octombrie.

Varsovia si Budapesta refuza sa gazduiasca migranti veniti peste Mediterana, desi Polonia a oferit adapost mai multor milioane de ucraineni care au fugit de invazia Rusiei din februarie 2022.

Alte tari din centrul si estul UE au instituit, de asemenea, controale la frontiera in ceea ce este in mod normal o zona de calatorie deschisa, invocand nevoia de a reprima traficantii de persoane si migrantii care evita trecerea obisnuita a frontierei si procedurile de la sosire.

Presedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat ca UE are o sansa reala la un acord privind migratia, desi fara un consens unanim, pentru prima data dupa prabusirea sistemului de azil si migratie in 2015.

„Alegeri dupa alegeri, migratia se afla in fruntea preocuparilor cetatenilor nostri. Nu exista niciun glont de argint, dar sa nu omoram acest pact inainte de a-l adopta. Cred ca le datoram cetatenilor nostri asta”, a spus Metsola.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: