Summitul nationalistilor de la Varsovia. Orban si Le Pen: „Doar institutiile suverane ale statelor au o legitimitate democratica deplina”. Esec in privinta constituirii unui grup comun in Parlamentul European

politica

Liderii partidelor nationaliste europene au promis sambata ca isi vor coordona voturile privind suveranitatea si imigratia in Parlamentul European, dar nu au reusit sa creeze o alianta formala in cadrul unei conferinte la Varsovia, informeaza Euronews.

Premierul ungar Viktor Orban, liderul extremei drepte franceze Marine Le Pen si gazda, Jaroslaw Kaczynski, seful partidului populist de dreapta Lege si Justitie (PiS), aflat la putere in Polonia, s-au numarat printre liderii prezenti la discutii.

Intr-o declaratie comuna, acestia au respins notiunea de „o Europa guvernata de o elita autoproclamata” si au afirmat ca „doar institutiile suverane ale statelor au o legitimitate democratica deplina”.

„Participantii au discutat, de asemenea, despre o cooperare mai stransa a partidelor lor respective in Parlamentul European”, se arata in declaratie.

Aceasta ar include „organizarea de reuniuni comune si coordonarea voturilor pe probleme comune, cum ar fi protectia suveranitatii statelor membre si pozitia fata de imigratia ilegala”, a adaugat acesta.

Reuniunea a avut ca scop sa aduca schimbari in Uniunea Europeana, pe care partidele nationaliste si populiste o acuza ca submineaza statele nationale suverane.

„Vrem sa schimbam politica de la Bruxelles”, a scris premierul ungar Viktor Orban pe Facebook inainte de reuniunea de sambata.

Intalnirea are loc dupa o vizita a lui Le Pen la Budapesta in octombrie, care a facut parte dintr-un efort al acesteia si al lui Orban de a consolida dreapta europeana.

De asemenea, aceasta are loc in contextul in care atat guvernul polonez, cat si cel ungar raman blocate intr-un conflict dur cu UE, care retine fondurile pentru ambele tari din cauza regresului democratic.

Le Pen, candidata la alegerile prezidentiale franceze din aprilie, a declarat ca intalnirea de la Varsovia a fost „un pas important” si ca participantii „s-au angajat sa organizeze intalniri regulate pentru a asigura un vot comun intre cele doua grupuri”: „Este un progres care imi permite sa fiu optimista pentru viitor”.

Le Pen a declarat ca spera ca in cele din urma sa se poata forma un singur grup in Parlamentul European, care sa fie a doua forta dupa Partidul Popular European de centru-dreapta.

Ea a spus ca o astfel de alianta este „cu atat mai necesara acum, cand ne confruntam cu o coalitie germana care a facut din federalism o prioritate si care va creste cu siguranta si presiunea migratiei”.

Liderii partidelor au convenit sa se intalneasca cel putin o data la doua luni la Parlamentul European, in timp ce o alta intalnire este planificata in Spania peste doua luni „pentru a continua sa avansam in consolidarea si crearea acestei mari forte europene”, a declarat Le Pen.

Un absent notabil a fost Matteo Salvini, liderul Ligii din Italia, care a emis o declaratie in care a spus ca „trebuie sa fie momentul potrivit” pentru noul grup.

Salvini a fost unul dintre semnatarii unei declaratii din iulie a 16 partide si miscari care anuntau planurile pentru o „mare alianta” in Parlamentul European – preludiul discutiilor de sambata.

Fidesz al lui Orban a parasit in martie Partidul Popular European de centru-dreapta, cel mai mare grup din Parlamentul European, si isi cauta o noua casa.

Wojciech Przybylski, redactor-sef al Visegrad Insight, o revista de politica axata pe Europa Centrala, a declarat ca exista un paradox intr-o „reuniune transnationala a partidelor nationaliste”. El crede ca evenimentul a fost organizat pentru ca liderii partidelor sa le poata arata alegatorilor lor „ca nu sunt singuri”.

Atat partidul de guvernamant din Ungaria, cat si cel din Polonia, a remarcat el, sunt „in mari probleme”, partidul Fidesz al lui Orban fiind fortat sa paraseasca principala grupare a conservatorilor din Parlamentul European, iar populistii de la guvernare din Polonia inregistrand o scadere a popularitatii in tara.

„Aceasta este, in esenta, o manevra de PR”, a spus Przybylski.

Primirea de catre Kaczynski a lui Le Pen marcheaza o schimbare recenta de opinie pentru conservatorii polonezi aflati la guvernare. Partidul de guvernamant Lege si Justitie a refuzat mult timp sa coopereze cu candidata la presedintia Frantei din cauza relatiilor sale calduroase cu presedintele rus Vladimir Putin – o piedica intr-o tara dominata mult timp de rusi si sovietici.

„Avem la fel de multe in comun cu doamna Le Pen ca si cu domnul Putin”, a remarcat Kaczynski in 2017. Doi ani mai tarziu, el a descris partidul lui Le Pen ca facand parte dintre mai multe grupari din Europa care „sunt in mod evident legate de Moscova si primesc sprijinul acesteia”, citand aceste legaturi ca fiind un impediment in calea cooperarii.

Insa premierul polonez Mateusz Morawiecki s-a intalnit cu Le Pen la Bruxelles in octombrie si a gazduit-o vineri seara la Varsovia pentru un dineu.

Intr-un mesaj pe Twitter, Le Pen a postat o fotografie cu Morawiecki si i-a multumit pentru primirea sa. Ea a spus ca au in comun dorinta de a avea „o Europa a natiunilor care sa redea popoarelor Europei libertatea si suveranitatea lor”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: