„Sunt ca TERMITELE”. Noi dezvaluiri ale ministrilor lui Ciolos privind actiunile MAFIEI PSD in fruntea statului

politica

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a dezvaluit, intr-o emisiune la Dog24, ca s-au tocat bani europeni pentru sisteme IT care nu erau necesare, doar pentru ca firmele controlate de deputatul PSD Sebastian Ghita sa castige contracte cu statul.

„Sunt ca termitele, care rod casa si apoi se prabuseste, cand inventezi nevoi false ca sa iei contracte, ca nu sunt utile statului, asta este o forma mult mai grava de captura. Sunt sisteme IT care nu ar fi trebuit sa existe. Cand ma refer la coruptie in sistemul IT, nu e coruptie clasica, in care se face o achizitie si niste baieti destepti isi trag 20 la suta spaga. Vorbim de un sistem mult mai pervers. A fost creat de Sebastian Ghita. Se inventeaza nevoi fictive ale institutiilor doar pentru a se toca banii, acesta este cazul trimis la DNA in prima saptamana de mandat”, a explicat Cristian Ghinea la Digi24.

Printre exemplele oferite in sprijinul afirmatiilor sale, ministrul Fondurilor Europene a amintit de Planul National de Gestionare a Deseurilor, document pe care l-a catalogat despre o achizitie cu probleme in conditiile in care, inainte de a fi lansata achizitia, s-a pierdut mai mult de un an pentru ca „cineva de la Autoritatea de Management Mediu, care inainte lucrase pentru o firma a domnului Ghita, insista sa se puna in acea achizitie un sistem IT despre care Comisia Europeana a spus ca nu e necesar si l-au scos de acolo”.

„Avem 30 si ceva de conditionalitati ex-ante negociate de Comisia Europeana cu fiecare stat membru. Conditii pe care sa le indeplinesti pentru ca fondurile europene sa aiba impact. Pe partea de deseuri avem conditionalitatea de a termina pana la 31 decembrie anul acesta Planul National de Gestionare a Deseurilor, document mamut care trebuie sa spuna la nivel de localitate ce se intampla cu deseurile pana in 2020 — 2022. In aprilie acest an, inainte sa vin la minister, a fost semnat contractul de consultanta cu cei care ar trebui sa scrie acest document. Este foarte greu sa faci in 6 luni o munca de cel putin 2 ani. Aceea a fost o achizitie cu probleme. Inceputa in 2015, contestata, s-a ajuns in aprilie. Inainte de a fi lansata achizitia, s-a pierdut mai mult de un an pentru ca cineva de la Autoritatea de Management Mediu, care inainte lucrase pentru o firma a domnului Ghita, insista sa se puna in acea achizitie un sistem IT despre care CE a spus ca nu e necesar si l-au scos de acolo. S-a pierdut mai mult de un an pentru ca trebuia sa fie inventata nevoia de un sistem IT in Planul National de Gestionare a Deseurilor, consecinta acestui fapt fiind riscul de a avea la anul blocate toate fondurilor europene pentru mediu. Sunt mesaje trimise si schimbate cu Parchetul”, a aratat Cristian Ghinea.

De asemenea, el a amintit si ca a trimis la DNA un caz pentru care s-au platit 38 milioane de euro pentru un asemenea sistem, aratand ca a fost vorba despre o fapta de coruptie neintamplata pentru ca a fost oprita de CE.

In context, ministrul Fondurilor Europene considera ca o lista neagra a firmelor care au fraudat statul ar trebui realizata pentru ca acestea sa nu mai poata participa la licitatii. Ghinea subliniaza, insa, ca aceasta masura este contestabila atat din punct de vedere juridic cat si de Consiliul Concurentei, care ar putea spune ca este vorba despre restrangerea concurentei.

„Am avut discutii cu presedintele Agentiei de Achizitii Publice. Exista solutia listei negre cu firme care au fraudat statul si care nu ar mai fi trebuit primite la licitatii. Este insa contestabil din punct de vedere juridic. S-ar putea sa avem contestatii de la Consiliul Concurentei vizand restrangerea concurentei. Eu spun ca situatia e atat de grava incat ar trebuie aplicate astfel de masuri”, a mai spus Cristian Ghinea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: