„Sunt fapte de necontestat”. Savonea si PSD, „coincidente” scoase in evidenta de un judecator CSM

news

Judecatorul CSM Bogdan Mateescu scoate in evidenta modul in care Lia Savonea a actionat in conformitate cu interesele PSD privin justitia. Ironic, Mateescu spune ca ar putea fi „simple coincidente”.

„Trebuie sa va spun ca doamna Savonea este singurul membru CSM care a participat in toate aceste ‘mini plenuri’ inventate prin ceea ce se cunoaste in sistem ca reforma Comisiei Iordache a Legilor Justitiei (modificarile din 2018). Ma refer la acele comisii ‘de concurs’, in realitate de pur interviu, care desemneaza practic sefii IJ (Inspectia Judiciara) si SIIJ (Sectia Speciala).

Sunt fapte necontestate: persoanele alese de aceste comisii in urma unor interviuri au constituit si optiunile unor politicieni pentru inalte functii. De exemplu, primul sef al SIIJ, dupa tranzitia sectiei, a fost Gheorghe Stan, sustinut de partidul de guvernamant, ulterior, ca judecator CCR, dupa ce anterior a fost beneficiarul OUG 77/2018 prin care i s-a acordat interimat de jure ca adjunct al inspectorului sef al Inspectiei Judiciare.

Al doilea sef al SIIJ este astazi propusa doamna Adina Florea, domnia sa constituind alegerea ministrului Tudorel Toader pentru sefia DNA la un moment anterior.

Inca o data, nu speculez, aceste situatii este posibil sa fie pure coincidente. Cat de probabil, insa, sigur, fiecare are dreptul sa aprecieze, vorba cuiva – ‘in forul sau interior’, pentru ca dreptul la opinie este garantat”, a declarat Mateescu pentru ziare.com.

Mateescu afirma ca trebuie anulat concursul prin care Adina Florea a fost desemnata sefa a Sectiei Speciale.

„In cazul procedurii in urma careia doamna Adina Florea a obtinut punctajul cel mai mare din partea comisiei conduse de doamna judecator Savonea, termenul regulamentar de declansare nu a fost respectat, astfel incat, in opinia mea, concursul nu poate fi validat.

Referitor la partea a doua a intrebarii, dupa invalidare sper sa nu mai fie declansat alt concurs, pentru ca sper sa fie reevaluate urgent dispozitiile legale care guverneaza existenta, organizarea si functionarea SIIJ”, a mai spus judecatorul Mateescu.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: