„Sunt momente in care exasperarea, dezgustul si nefericirea ating cote care sunt greu de dus”. Plesu, intrebat daca ar emigra din tara

news

Daca as fi mai tanar, as pleca din tara, a dezvaluit scriitorul Andrei Plesu la Digi24. In acest context, eseistul roman a mai spus ca a avut doua sau trei ocazii sa plece din tara, in perioada comunismului, dar s-a intors.

Jurnalist: Daca ati fi avut 19-20 de ani, ati fi rezitat in Romania sau ati fi plecat in strainatate?

Andrei Plesu: Va spun sincer, m-am gandit la asta. Cand eram tanar, inainte de 89, as fi avut doua sau trei ocazii sa plec si n-am vrut. Nu voiam sa plec din tara. Acum, daca as fi mai tanar, ma tem ca as pleca. As lua o pauza, pentru ca sunt momente in care exasperarea, dezgustul si nefericirea ating cote care sunt greu de dus.

Jurnalist: Nu e un indemn pentru tineri?

Andrei Plesu: Aici e o optiune individuala. Fiecare decide ce-i dicteaza destinul lui. Eu nu-i diabolizez pe cei care se duc la studii, stau cinci-sase ani… Am sa va spun o anecdota privata. Traia inca Petre Tutea si am capatat prin Constantin Noica o sansa de plecare in Germania, ca bursier Humboldt. Am asteptat doi ani ca sa capat un pasaport, mi-am lasat familia aici ca gaj si am fost lasat sa ma duc. Dar inainte sa plec m-am sfatuit cu domnul Tutea. ‘Ce sa fac?’ Si el mi-a spus: ‘Cat ai?’ ‘Un an!’ ‘Ah, te duci degeaba. Daca te duci pentru un an, intra, bea o bere, mai distreaza-te… un an e putin! Eu as face altceva, as trimite pe toti premiantii Romaniei sa stea de la cinci pana la zece ani in Occident, sa se scoleasca si garantez ca, dupa ce se intorc, fac Romania mare la loc’. Asta a fost ce a spus Petre Tutea. Si mai am un episod, profesorul meu Ion Frunzetti, inainte sa plec, mi-a spus ‘Te sfatuiesc sa nu te mai intorci, tara asta este intr-o faza letala’. Si i-am spus ‘Cred ca ma intorc, totusi’. A facut o pauza si cu lacrimi in ochi mi-a spus ‘Te inteleg, e ceva de iubit aici’. Astea sunt episoadele mele legate de plecarea din tara. Fiecare decide. Statul afara nu e un pacat, dimpotriva! Sunt pentru a pune umarul, dar intai trebuie sa ai umeri si astia se formeaza in conditii de normalitate. Si doi, trebuie sa ai la ce sa pui umarul. Suntem intr-o dilema.

Andrei Plesu a fost bursier Humboldt la Universitatea din Bonn intre anii 1975-1977 si bursier la Universitatea din Heidelberg in perioada 1983-1984.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: