„Sunt sugrumat de indignare. Lazar este compromis moral si profesional”. Inculpatul Voican Voiculescu spumega

politica

Unul dintre inculpatii in dosarul Revolutiei, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, in prezent consilier al premierului Viorica Dancila, s-a declarat „sugrumat de indignare” de anuntul procurorului general Augustin Lazar privind finalizarea dosarului Revoutiei din 1989 si trimiterea acestuia in instanta.

El a negat din noi acuzatiile care i-au fost aduse de procurorii militari.

„Felul in care au fost expuse lucrurile e ca si cum pentru prima data, acum, in sfarsit se face lumina in chestiunea Revolutiei. Au fost mii de dosare care s-au instrumentat, s-au dat condamnari. Este absolut fals sa se spuna ca in sfarsit se va face lumina in chestiunea vinovatiilor din timpul Revolutiei. Indiferent ca vorbim inaintr de 22 sau de cei 862 de morti de dupa 22. Dar se ignora ca toti acesti morti se inscriu pana in seara de 25 decembrie 1989, cand s-a anuntat executia Ceausestilor. Dupa aceea nu a mai fost niciun mort”, a spus Voiculescu la Digi24.

„Sunt asa de sugrumat de indignare ca nu-mi gasesc cuvintele. Acest om compromis moral si profesional are indrazneala sa vina si sa vorbeasca public despre Revolutie, care este practic evenimentul fondator al noii oranduiri si epoci in care traim”, a spus Gelu Voican Voiculescu, referindu-se la acuzatiile care i-au fost aduse recent lui Augustin Lazar ca ar fi fost „tortionar” si care au fost negate atat de acesta, cat si de CNSAS.

„Ce probe pot sa detina acesti oameni din care sa rezulte ca noi am fi dat ordine, dispozitii sau am fi rersponsabili de moartea acestor 862 de revolutionari, care erau tovarasi nostri? Din randurile lor, din sutele de mii de oameni iesiti in strada am venit si noi, cei care am format CFSN-ul. Cum se poate sustine ca am determinat moartea acestor 862 de oameni? Nu am dat dispozitii, nu am dat ordine, nu am semnat nimic”, a mai spus el.

Procurorul general Augustin Lazar a anuntat luni ca dosarul Revolutiei din 1989 a fost finalizat, iar rechizitoriul a fost trimis instantei. Printre inculpati sunt fostul presedinte Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu. Dosarul ajunge astfel la judecata dupa 30 de ani de cand s-au petrecut faptele.

In 21 decembrie 2018, fostul presedinte Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus si Emil (Cico) Dumitrescu au fost inculpati in Dosarul Revolutie. Cei patru sunt acuzati de crime impotriva umanitatii, procurorii precizand ca, dupa inlaturarea lui Nicolae Ceausescu, s-a creat in mod intentionat o „psihoza terorista” care a dus decesul a peste 800 de persoane si ranirea a peste 2.100.

Gelu Voican Voiculescu este director general al Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: