„Suntem cu voi”: In vizita in Hawaii, Joe Biden incearca sa consoleze o comunitate indoliata de incendii catastrofale

externe

joe biden, hawaii

„Suntem cu voi atat timp cat este nevoie, va promit”: Joe Biden si-a imbracat costumul de „consolator-sef” luni, pe insula Maui din Hawaii, indoliata de incendii catastrofale, comenteaza AFP, preluata de Agerpres.

Statul federal va sprijini eforturile de reconstructie „asigurandu-se ca vocile voastre sunt auzite, ca traditiile voastre sunt respectate”, a promis presedintele american, in contextul in care reactia autoritatilor la dezastru a starnit numeroase critici.

„Vom reconstrui asa cum vor dori locuitorii din Maui”, a insistat el, in timp ce populatia locala este ingrijorata de posibila achizitie de terenuri pe insula de catre dezvoltatorii care doresc sa construiasca acolo resedinte scumpe.

Democratul in varsta de 80 de ani, care a tinut un scurt discurs langa un copac centenar emblematic al orasului Lahaina, fosta capitala a Regatului Hawaii, a vrut sa-l vada ca pe un simbol: „Focul nu poate ajunge la radacini. Acesta este Maui. Aceasta este America”.

In timp ce bilantul dezastrului, in prezent de 114 morti, ar putea in continuare sa creasca, Joe Biden a vorbit, ca de multe ori in astfel de ocazii, despre experienta sa personala de doliu.

Reamintind ca si-a pierdut prima sotie si fiica lor inca bebelus intr-un accident rutier in 1972 si ca a trebuit sa astepte pana sa stie ca cei doi fii ai sai, prezenti in masina, au supravietuit, el a declarat: „Cunosc acel sentiment al multor oameni din acest oras, acel sentiment de gol in piept, care te trage intr-o gaura neagra”.

Joe Biden, insotit de sotia sa Jill Biden, a survolat zonele devastate cu un elicopter. De asemenea, trebuie sa se intalneasca cu familii, membri ai echipelor de salvare si oficiali locali.

Presedintele american, care si-a facut din compasiune marele reper politic, a fost criticat de opozitia republicana pentru ca nu s-a exprimat public suficient de mult asupra dezastrului, in special atunci cand bilantul a crescut considerabil, in urma cu o saptamana.

La Maui, in timp ce convoiul sau trecea pe langa case carbonizate, unii localnici au ridicat pancarte de sustinere a fostului presedinte Donald Trump sau care il insultau pe presedintele democrat.

In ultimele zile, Joe Biden si-a inmultit mesajele de sprijin si promisiunile de ajutor federal. Casa Alba aminteste cu insistenta ca a durat abia o ora pentru a declara, pe 10 august, starea de dezastru natural major in Hawaii, la cererea autoritatilor locale.

Liderul democrat a numit, de asemenea, un coordonator federal pentru lucrarile de reconstructie, care se anunta uriase. O mie de persoane nu au fost inca localizate, astfel ca unele dintre ele ar putea creste numarul victimelor decedate, in contextul in care incendiul este deja cel mai mortal din ultimii peste o suta de ani in Statele Unite.

Raspunsul autoritatilor locale a starnit amaraciune in Hawaii.

Vizita prezidentiala are loc la doar cateva zile dupa ce seful agentiei de gestionare a crizelor din Maui si-a dat demisia, acuzat ca nu a pus in functiune sirenele de alarma.

Luati prin surprindere, unii locuitori s-au aruncat in mare pentru a scapa de flacari.

„Mi-ar fi placut sa sune sirenele? Bineinteles”, a spus guvernatorul Josh Green duminica, explicand ca acestea nu au fost „istoric” folosite pentru incendii, ci pentru tsunami si uragane.

Aproximativ 85% din zona afectata a fost acoperita de „o armata” de membri ai echipelor de salvare si caini specializati care cauta cadavre printre daramaturi, a declarat duminica Josh Green.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: