„Suntem deschisi la cooperare.” CIA ii cauta pe rusii nemultumiti de razboiul din Ucraina

externe

Invazia Ucrainei a fost un esec masiv pentru presedintele rus Vladimir Putin si deschide oportunitati pentru agentiile de informatii occidentale de a recruta rusi nemultumiti, a declarat directorul adjunct al operatiunilor CIA, David Marlowe, potrivit BBC.

Dupa cum noteaza Wall Street Journal, Marlow s-a folosit de prima sa aparitie publica de la preluarea functiei anul trecut pentru a face propuneri potentialilor agenti.

„Putin se afla in cea mai buna pozitie cu o zi inainte de invazie, cand inca mai avea posibilitatea de a constrange Ucraina, de a influenta NATO si de a demonstra ca Rusia este o putere puternica”, a declarat Marlow in timpul unui discurs la Universitatea George Mason. „El a irosit toate aceste oportunitati. Cautam peste tot in lume rusi care sunt la fel de dezgustati de acest lucru ca si noi. Pentru ca suntem deschisi la cooperare”.

Numit in iunie 2021 de catre directorul CIA, William Burns, Marlowe vorbeste fluent araba si a condus in repetate randuri birourile agentiei in strainatate, inclusiv in Orientul Mijlociu, si a lucrat, de asemenea, in departamentul pentru Orientul Mijlociu la sediul CIA din Langley, scrie WSJ.

Comentariile sale au reluat declaratii recente ale unor fosti ofiteri de rang inalt ai CIA, potrivit carora nemultumirea multor rusi fata de invazia din februarie a Ucrainei este un teren fertil pentru recrutarea de agenti in randul militarilor, oamenilor de afaceri si altor persoane care au fugit din tara, nemultumiti de actiunile Moscovei.

Seful serviciului britanic de informatii externe, MI6, a declarat vara trecuta ca expulzarea de catre guvernele vest-europene a sute de presupusi spioni rusi a redus sever operatiunile de informatii ale Kremlinului.

„Aproximativ 400 de ofiteri de informatii rusi care operau sub acoperire diplomatica au fost expulzati”, a declarat Richard Moore la un forum de securitate din Aspen in iulie. „Credem ca, in Marea Britanie, acest lucru a injumatatit probabil capacitatea lor de a-si desfasura activitatea si de a spiona pentru Rusia”. .

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: