Suntem in mijlocul unei extinctii in masa. Cauza cataclismului este chiar Homo sapiens

news

Exinctia speciilor face parte din evolutia vietii. De cel putin cinci ori, o catastrofa biologica a lovit planeta, ucigand marea majoritate a speciilor din apa si de pe pamant intr-un interval geologic relativ scurt. Multi cercetatori sustin ca ne aflam in mijlocul unei a sasea extinctii in masa si ca oamenii, cel mai probabil, nu vor supravietui, relateaza CNN.

Cea mai faimoasa extinctie in masa a avut loc acum 66 milioane de ani, cand un asteroid a cazut pe Pamant, condamnand la disparitie dinozaurii si multe alte specii. Este si cea mai recenta, dar oamenii de stiinta spun ca nu va fi ultima.

Multi cercetatori sustin ca ne aflam in mijlocul unei a sasea extinctii in masa, cauzata nu de o roca spatiala de dimensiunea unui oras, ci de cresterea excesiva si comportamentul gresit al unei singure specii – Homo sapiens. Oamenii au distrus habitate si au declansat o criza climatica.

Calculele dintr-un studiu publicat in revista PNAS, in septembrie, sugereaza ca grupurile de specii de animale inrudite dispar cu o rata de 35% ori mai mare decat rata normala asteptata. Si, cum fiecare extinctie in masa are invingatori si invinsi, nu exista niciun motiv sa presupunem ca fiintele umane, in acest caz, ar fi printre supravietuitori.

Unul din coautorii studiului, Gerardo Ceballos, crede ca s-ar putea intampla contrariul, pentru ca cea de-a sasea extinctie in masa ar transforma intreaga biosfera sau o vasta zona a lumii intr-un mediu in care ar putea fi imposibil ca omenirea sa supravietuiasca, daca nu se iau masuri dramatice.

Ar trebui sa invatam din trecut

„Biodiversitatea se va recupera, dar castigatorii sunt foarte greu de prezis. Multi dintre perdantii acestor extinctii in masa din trecut au fost grupuri incredibil de reusite biologic”, a spus Ceballos, cercetator senior la Institutul de Ecologie de la Universitatea Nationala Autonoma din Mexic.

Cauzele celor 5 mari extinctii in masa de pana acum au variat, dar intelegerea a ceea ce s-a intamplat in timpul acestor capitole dramatice din istoria Pamantului – si a ceea ce a aparut in urma acestor cataclisme – poate fi de ajutor. „Nimeni nu a vazut aceste evenimente, dar sunt la o scara care s-ar putea repeta. Trebuie sa invatam din trecut, pentru ca acesta este singurul nostru set de date”, a spus Michael Benton, profesor de paleontologie a vertebratelor la Universitatea Bristol din Regatul Unit, care este autorul noii carti „Extinctions: How Life Survives, Adapts and Evolves”.

Nu numai ca actiunile distructive ale oamenilor au potentialul de a ne eroda calitatea vietii pe termen lung, dar efectele lor ar putea in cele din urma sa ne distruga succesul ca specie, spune Ceballos. „Cand pierdem genuri, pierdem mai multa diversitate genetica, pierdem mai multa istorie evolutiva si pierdem multe bunuri si servicii ecosistemice care sunt foarte importante”, a explicat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: