„Sunteti o rusine nationala, aparati mafia politica”. Un fost student al lui Tudorel Toader se declara „socat” de actiunile ministrului Justitiei

news

Jurnalistul Grigore Cartianu a publicat pe pagina sa de Facebook scrisoarea unui fost student al lui Tudorel Toader, extrem de dezamagit de modul in care ministrul Justitiei isi face datoria.

Fostul student spune ca este socat de legile de „reformare” a justitiei anuntate de Toader: „Sunteti o rusine nationala, care a abdicat de la propriile principii pentru a apara mafia politica!”.

„Cand veti reveni la Universitate, toti studentii va vor privi fara pic de stima”, a adaugat tanarul.

„Mai bine va dati demisia decat sa aveti pe constiinta o Justitie distrusa si o Romanie care sa va consemneze in cartea de istorie drept distrugatorul valorilor europene”, mai spune fostul student al ministrului Justitiei.

student

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a comentat iritat, vineri, reactiile magistratilor privind proiectul de modificare a legilor Justitiei. El a sustinut ca a vazut luarile de pozitie din spatiul public „focusate” pe 2-3 probleme, insa nu a vazut luari de pozitie cu privire la toate problemele din proiectul de lege.

„Cunosc asteptarea de la CSM, de la DNA, de la DIICOT, de la societatea civila in general. Voi trimite proiectul de lege pentru modificarea legilor Justitiei dupa ce se va exprima toata lumea, toata societatea, toate organizatiile profesionale. Si, in al doilea rand, dupa ce se vor exprima puncte de vedere, opinii, critici, cu privire la toate problemele pe care miercuri le-am enuntat. De ce procedez astfel? In primul rand pentru ca legile Justitiei sunt legile care intr-un fel sau altul ne intereseaza si ne vizeaza intr-un fel sau altul”, a declarat vineri Tudorel Toader.

Tudorel Toader a spus ca nu se afla in concediu, iar joi a fost in instante si penitenciare din tara, insa va vedea „cine si ce puncte de vedere a exprimat”.

„Astept puncte de vedere cu privire la toate problemele pe care le-am enuntat. Sa spuna autoritatile statului judiciare, in principal, societatea in general, cu privire la fiecare dintre problemele enuntate. De exemplu, stiti dezbaterile, criticile din spatiul public din ultimul an daca, de exemplu, e bine sau nu ca un procuror, un judecator sa se pensioneze azi si sa se reangajeze prin votul CSM peste o luna. Eu am propus abrogarea acestei prevederi. Sa vedem daca societatea romaneasca vrea ca magistratii sa se pensioneze azi, sa se reincadreze maine, sa cumuleze pensia cu salariul si mai mult sa redevina magistrati prin alta procedura decat prin votul CSM. Sa spuna societatea, lumea de profil juridic sau nu daca e bine sau nu ca un procuror, un judecator sa dea un examen-doua, sa dobandeasca grad profesional superior, sa munceasca la judecatorie si sa ia salariu de inalta curte sau curte de apel sau tribunal. Sa spuna societatea daca este corect sau nu ca un magistrat care sta cu chirie intr-unul din multele apartamente ale Ministerului Justitiei, sa plateasca 50 lei sau 90 lei chirie pe luna si sa-i ramana apartamentul toata viata dupa pensionare si mostenitorilor lui, in timp ce tinerii magistrati stau cu chirie”, a mai spus Tudorel Toader.

Ministrul a adaugat ca a vazut luarile de pozitie din spatiul public „focusate” pe 2-3 probleme, insa nu a vazut luari de pozitie cu privire la toate problemele din proiectul de lege.

Toader a raspuns unor critici exprimate de asociatiile profesionale ale magistratilor, sustinand ca proiectul de lege nu reprezinta „un experiment judiciar”.

„Nu facem experimente judiciare. Intr-un stat de drept nu facem experimente pe cetateni sa vezi — o fi bine sau nu. Proiectele de lege au facut acest du-te vino intre CSM si Ministerul Justitiei, acum intra in a treia etapa. Cu privire la organizarea si functionarea CSM, am preluat majoritatea propunerilor venite de la CSM, la Legea 317. Si asta este una dintre cele trei legi si nimeni nu poate sa spuna ca nu le-a vazut. Cele trei legi au plecat de la CSM, au venit la MJ, s-au dus inapoi la CSM, au venit la MJ, le trimit iar la CSM. Este adevarat ca eu ca ministru al Justitiei puteam foarte simplu ca propunerile de modificare pe care le-am formulat sa le inserez in proiectul de lege, sa le trimit la CSM, dumneavoastra, societatea nici sa nu cunoasca acest lucru, dupa care sa aflati continutul, sa va vedeti in fata unui fapt implinit. Asta e tehnica, asta e regula. Asa ati vazut de fiecare data. Ai proiectul de lege, avizare, modificari, il pui pe circuit si il trimiti la Guvern si Parlament. Eu am preferat in aceasta situatie, data fiind importanta fundamentala a legilor justitie, o formula care, chiar in detrimentul curgerii unui interval suplimentar de timp, sa interpun o procedura suplimentara. Adica, propunerile pe care le-am facut, 30-40 cate sunt, am preferat sa vin in fata dumneavoastra, sa le prezint, sa le pun in dezbatere publica”, a adaugat Tudose.

Ministrul Justitiei a precizat ca, dupa ce va vedea toate punctele de vedere, va trimite proiectul la CSM, nu insa si la DNA, DIICOT sau Ministrul Public.

„Avizul CSM este consultativ. CSM reprezinta atat judecatorii, cat si procurorii. Nu trimit proiectul de lege si la DNA, Ministerul Public si DIICOT. Probabil afirmatia ca nu cunoasteau anumite chestiuni se refera la cele prezentate de mine miercuri. Iata le cunosc dintr-o dezbatere publica, le vor cunoaste cand trimit proiectul si una e aviz consultativ si nu uitati este o propunere de modificari a pachetului de legi, propunere cu care ma duc in Guvern. Guvernul poate sa spuna aici scoatem un paragraf, dupa care pleaca la Parlament si intra in procedura de legiferare, unde iarasi, sigur, vor fi multe modificari. MJ nu decide, ci propune, Guvernul nu decide, Guvernul aproba, Parlamentul decide”, a declarat Toader.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: