Suparat ca a fost exclus din PSD, un europarlamentar vrea sa-l lase pe Dragnea fara banii ascunsi in strainatate. Mecanism european de confiscare a averilor obtinute ilegal si scoase in afara UE

politica

Catalin Ivan, europarlamentar in grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor, exclus de Dragnea din PSD, a obtinut acordul Comisiei de Control Bugetar CONT din Parlamentul European pentru raportul de initiativa pentru construirea unui mecanism european de confiscare a averilor obtinute ilegal si scoase in afara Uniunii Europene. Europarlamentarul roman a facut publica aceasta informatie in cadrul dezbaterii „Lupta impotriva coruptiei si combaterea saraciei. Modelul romanesc versus modelul francez”, pe care a organizat-o la Bucuresti, cu invitati din mediul academic si din societatea civila.

„Saptamana viitoare voi avea deja discutiile cu OLAF pentru a stabili impreuna directiile de urmat pentru construirea acestui mecanism european. Consider ca acest demers reprezinta singura solutie pentru recuperarea prejudiciilor provocate de averile obtinute ilegal si transferate in afara granitelor statelor de provenienta. La nivel national, acest lucru este aproape imposibil si nu se pune problema unei recuperari eficiente. Sunt state care refuza sa colaboreze. Poate ca Romania nu va recupera niciodata miliardele pierdute in ultimii 30 de ani, dar printr-un mecansim european, cred ca avem o sansa”, a declarat Catalin Ivan, vicepresedinte al Comisiei CONT din Parlamentul European.

El a organizat mai multe actiuni care au ca tema lupta impotriva coruptiei, avand legatura cu fapte de care este acuzat Liviu Dragnea. Una dintre acestea este campania „Let´s get the money back”, initiativa impotriva actiunilor la purtator si dezbaterea organizata, la Bucuresti, impreuna cu europarlamentarul Ana Gomes si ONG anti-coruptie din Romania.

La dezbaterea „Lupta impotriva coruptiei si combaterea saraciei. Modelul romanesc versus modelul francez”, au participat invitatul special Guy Hascoet – politician francez, secretar de stat pentru economia de solidaritate in guvernul Lionel Jospin din 2000 pana in 2002 si speakerii romani Florian Marin – Expert Fonduri Europene – BNS, Olimpiu Sabau Pop – Conf. Dr. Universitatea Petru Maior Targu Mures, Alin Andries – Conf. Dr. Universitar Universitatea Al. I. Cuza din Iasi, Elena Calistru – Presedinte Funky Citizens, Ana Poenariu – Jurnalist investigatii Rise Project, Irina Lonean – Project coordinator Transparency International.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: