Super-bogatii abandoneaza Norvegia intr-un ritm record pentru ca a crescut usor impozitul pe avere

externe

Un numar record de norvegieni super-bogati abandoneaza Norvegia pentru tari cu taxe scazute, dupa ce guvernul de centru-stanga a majorat impozitul pe avere la 1,1%, scrie The Guardian.

Mai mult de 30 de miliardari si multimilionari norvegieni au parasit Norvegia in 2022, potrivit unui studiu realizat de ziarul Dagens Naeringsliv. Aceasta a fost mai mult decat numarul total de persoane super-bogate care au parasit tara in ultimii 13 ani, a adaugat acesta. Se asteapta ca si mai multe persoane super-bogate sa plece in acest an din cauza majorarii impozitului pe avere din noiembrie, ceea ce va costa guvernul zeci de milioane de incasari fiscale pierdute.

Multi s-au mutat in Elvetia, unde taxele sunt mult mai mici. Printre acestia se numara pescarul miliardar devenit magnat industrial Kjell Inge Rokke, care s-a mutat in cantonul italian Lugano, aproape de lacul Como, locul sau preferat de distractie, si de capitala modei, Milano.

Rokke, in varsta de 64 de ani, este al patrulea cel mai bogat norvegian, cu o avere estimata la aproximativ 19,6 miliarde de coroane norvegiene (1,5 miliarde de lire sterline). Intr-o scrisoare deschisa, el a declarat: „Am ales Lugano ca noua mea resedinta – nu este nici cea mai ieftina, nici nu are cele mai mici taxe – dar, in schimb, este un loc grozav, cu o pozitie centrala in Europa… Pentru cei apropiati de companie si pentru mine, sunt doar la un clic distanta.”

Mutarea sa va costa Norvegia aproximativ 175 de milioane de coroane norvegiene in venituri fiscale pierdute pe an. Anul trecut, Rokke a fost persoana fizica cu cele mai mari impozite din tara. Dagens Naeringsliv a calculat ca acesta a platit aproximativ 1,5 miliarde de coroane norvegiene in impozite din 2008 incoace.

Mutarea sa in Elvetia vine in urma unei cresteri relativ mici a impozitelor care vizeaza super-bogatii tarii, care se confrunta cu taxe pe avere atat la nivel local, cat si la nivel de stat. Aceasta include un impozit municipal de 0,7% pe activele care depasesc 1,7 milioane de coroane norvegiene pentru persoanele fizice sau 3,4 milioane de coroane norvegiene pentru cupluri. Exista, de asemenea, o rata de impozitare a averii la nivel de stat de 0,3% pentru activele de peste 1,7 milioane NOK. In noiembrie, guvernul a majorat rata de stat la 0,4% pentru activele care depasesc 20 de milioane de coroane norvegiene pentru persoanele fizice si 40 de milioane de coroane norvegiene pentru cupluri, ridicand rata maxima a impozitului pe avere la 1,1%.

Ole Gjems-Onstad, profesor emerit la Norwegian Business School, a declarat ca, potrivit estimarilor sale, cei care au parasit tara au avut o avere totala de cel putin 600 de miliarde de coroane norvegiene.

„In opinia mea, este un pic ca si Brexit. Norvegia nu are o mare traditie de autodepasire, iar valul de antreprenori care se muta in strainatate a venit ca un fel de soc”, a declarat Gjems-Onstad, a spus Gjems-Onstad. „Dupa cum stiti, unii politicieni dau vina pe cei bogati care se muta, dar cred ca multor oameni obisnuiti pur si simplu nu le place ca cei mai buni investitori ai nostri pleaca.”

Tord Ueland Kolstad, un investitor in domeniul imobiliar si al cresterii somonului, cu o avere de aproximativ 1,5 miliarde de coroane norvegiene, s-a mutat de la Bodo, in nordul Norvegiei, la Lucerna, in Elvetia. „Nu era ceea ce imi doream, dar regulile fiscale inasprite si sporite ale actualului guvern inseamna ca eu, in calitate de fondator si proprietar responsabil, nu am de ales”, a declarat el pentru postul norvegian de televiziune TV 2.

Kolstad a declarat ca majorarea impozitului pe avere inseamna ca va plati putin peste 6 milioane de coroane norvegiene.

„Aceasta este, din pacate, realitatea politicii fiscale de astazi. Este nejustificat sa impui astfel de costuri companiei atunci cand vrei sa creezi noi locuri de munca”, a declarat el.

Kolstad a declarat pentru ziarul norvegian Aftenposten ca atunci cand a ajuns in Elvetia nu avea niciun prieten acolo. „Dar acum suntem cativa dintre noi [norvegieni], asa ca ne intalnim din cand in cand la o cafea”.

Erlend Grimstad, secretar de stat in cadrul Ministerului de Finante, a declarat pentru The Guardian ca spera ca norvegienii bogati sa se intoarca „in timp”.

„Daca v-ati bucurat de succes si v-ati imbogatit in Norvegia, speram ca veti ramane si veti continua sa luati parte la societatea norvegiana”, a spus el. „Noi ii incurajam pe norvegieni sa reuseasca sa creeze valoare si sa devina bogati. Si credem ca modelul norvegian, cu un sistem public puternic de protectie sociala si un nivel ridicat de educatie, sunt factori importanti pentru a face posibil acest succes.

„Modelul norvegian este ca toata lumea ar trebui sa contribuie in functie de capacitate si, prin urmare, cei care au o capacitate mai mare de a plati taxe, ar trebui sa plateasca putin mai mult.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: