Surpriza, a fost anulat primul zbor spatial cu echipaj al Boeing Starliner cu putin timp inainte de lansare. Astronautii erau legati in scaune si gata de decolare

externe

Starliner

Primul zbor cu echipaj al navei spatiale Boeing Starliner a fost anulat surprinzator cu aproximativ doua ore inainte de lansare, dupa ce a fost identificata o noua problema de siguranta, au anuntat luni oficialii, amanand astfel o misiune de testare cu miza mare catre Statia Spatiala Internationala, relateaza France24.

Astronautii Butch Wilmore si Suni Williams erau legati in scaunele lor, pregatindu-se pentru decolare, atunci cand a venit apelul pentru „scrub”, pentru a da timp inginerilor sa investigheze citirile neobisnuite de la o supapa de siguranta a oxigenului de pe a doua treapta a rachetei.

„In asteptare la incercarea de lansare din aceasta seara”, a scris pe Twitter seful NASA, Bill Nelson. „Asa cum am mai spus, prima prioritate a @NASA este siguranta. Pornim cand suntem pregatiti”, a mai scris el.

Urmatoarea data posibila de lansare este marti seara, dar nu a fost imediat clar cat de mare este problema si daca aceasta ar putea fi rezolvata cu racheta inca pe rampa de lansare. NASA a declarat ca va organiza o sedinta de presa seara tarziu pentru a oferi actualizari.

Misiunea s-a confruntat deja cu ani de intarzieri si vine intr-un moment dificil pentru Boeing, in conditiile in care o criza de siguranta afecteaza divizia de aviatie comerciala a producatorului american.

NASA mizeaza pe un test de succes pentru Starliner pentru a putea certifica un al doilea vehicul comercial care sa transporte echipaje catre ISS.

SpaceX, compania lui Elon Musk, a realizat aceasta performanta cu capsula Dragon in 2020, punand capat unei dependente de aproape un deceniu de rachete rusesti dupa incheierea programului Space Shuttle.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: