Surpriza, Alina Albu a primit aviz negativ din partea CSM pentru sefia DIICOT. Albu a fost propusa de ministrul Predoiu

news

Alina Albu, propusa de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, pentru functia de procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), a primit, joi, aviz negativ din partea membrilor Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

„Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea ministrului Justitiei de numire in functia de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a doamnei Albu Alina, procuror in cadrul DIICOT – Structura centrala (majoritate: 1 vot da, 5 voturi nu)”, se arata in decizia CSM.

Alina Albu a fost propusa de ministrul Catalin Predoiu pentru functia de procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism la data de 1 martie, ea reusind sa castige concursul in fata altor doua candidate – Ioana Bogdana Albani si Oana-Daniela Patu, ultima fiind in prezent la conducerea DIICOT ca procuror sef adjunct.

Avizul CSM este unul consultativ.

Potrivit art. 148, alin.2 si 3 din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Catalin Predoiu are trei posibilitati: organizeaza un nou interviu cu Alina Albu, pentru a clarifica aspectele retinute de CSM, merge mai departe inaintand propunerea sa presedintelui Klaus Iohannis fara a tine seama de avizul negativ al CSM sau organizeaza un nou concurs de la zero.

*(2) In cazul emiterii unui aviz negativ al Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul justitiei organizeaza un nou interviu exclusiv cu candidatul care a primit aviz negativ, in conditiile art.146 care se aplica in mod corespunzator, in cadrul caruia sunt avute in vedere si aspectele retinute in avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Data si locul interviului se anunta public cu cel putin 5 zile inainte de sustinerea acestuia.

*(3) In urma interviului prevazut la alin.(2), ministrul justitiei poate continua procedura prin transmiterea catre presedintele Romaniei a propunerii de numire in functia de conducere, insotita de toate documentele relevante, sau retrage propunerea, urmand a declansa o noua procedura de selectie in maximum 60 de zile de la retragerea propunerii.

Interviul sustinut de Alina Albu la CSM a durat aproape trei ore, cu mult mai mult decat in cazul candidatilor la sefia DNA si Parchetul General de zilele trecute.

In cadrul sedintei de la CSM, Alina Albu a atras atentia ca, in ziua de azi, infractorii sunt nativi digital, iar in general autoritatile sunt cu un pas in urma acestora, mai ales in ceea ce inseamna comunicare criptata sau fluxul de criptomonede.

„Peste 70% dintre gruparile cunoscute si monitorizate la nivelul UE actioneaza in cel putin trei state europene, nu se limiteaza la un singur stat. De asemenea, 65% dintre gruparile care actioneaza in UE sunt formate din cetateni ai mai multor state, cel putin trei state. Aproximativ 40% dintre gruparile infractionale din UE se ocupa cu traficul de droguri, fapt care conduce si in Romania la o evolutie de gen. Infractorii sunt nativi digital si, in general, autoritatile sunt cu un pas in urma infractorilor in ceea ce priveste utilizarea a tot ceea ce inseamna comunicare criptata sau fluxul de criptomonede, motiv pentru care toate aceste riscuri si amenintari constituie riscuri si pentru statul roman, chemat sa contribuie la eforturile comune de destructurare a acestor retele, care au depasit cu mult granitele unui singur stat si care afecteaza stabilitatea intregii Europe”, a explicat Alina Albu, citata de Agerpres.

Alina Albu activeaza in cadrul DIICOT, fiind la un moment dat procuror sef al Serviciului de combatere a criminalitatii organizate. Printre dosarele instrumentate se afla si cel privind crima de la Caracal, ea fiind cea care a amendat-o pe Monica Melencu, mama Luizei, fata de 18 ani ucisa de Gheorghe Dinca.

De altfel, in timpul interviului, ea a fost intrebata daca are vreun regret in legatura cu amendarea mamei Luizei, dupa ce femeia a refuzat sa i se preleveze probe biologice in vederea efectuarii unei expertize ADN in SUA.

„Daca ma intrebati de remuscari, in cariera mea nu am avut momente in care sa am remuscari pentru ca as fi creat vreun disconfort cuiva. Am incercat in fel si chip ca acea proba sa poata fi administrata. Am inceput cu cele mai soft si cele mai bune metode de a colabora si interactiona cu persoanele respective. Nu am avut niciodata intentia de a face rau, ci din contra, sa iasa adevarul la lumina”, a explicat Alina Albu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: