Surpriza, cine va fi noul secretar general al Guvernului. Un activist de mediu acuza: „A fost avocata companiei Holzindustrie Schweighofer”

Biroul Politic National al PNL a decis, miercuri, sa o propuna pe Cristina Traila pentru functia de secretar general al Guvernului, potrivit unor surse politice citate de Agerpres.
Postul de secretar general al Guvernului a fost detinut de Mircea Abrudean, care in prezent este parlamentar si a preluat functia de presedinte interimar al Senatului. Cristina Traila a fost deputat.
Presedintele interimar al PNL, Catalin Predoiu, a precizat, miercuri, ca in sedinta BPN deciziile au fost luate prin consens.
Intr-un editorial publicat in octombrie 2023 in cotidianul Libertatea, cunoscutul activist de mediu Mihai Gotiu a scris ca deputata Cristina Traila (PNL) a avut, de cand a ajuns pentru prima oara parlamentara, in decembrie 2016, in fiecare an, venituri din activitatea de avocat de cateva ori mai mari decat cele provenite din indemnizatia de deputat. Ea lucreaza ca avocat si pentru societatea austriaca HS Timber Group, noua denumire a Holzindustrie Schweighofer.
Cristina Traila a participat la unul dintre evenimentele de lobby ale industriei lemnului din acest an, potrivit unei filmari facute publice chiar de catre organizatori – Asociatia Industriei Lemnului (AIL) Prolemn.
Mai mult, aceasta a si luat cuvantul in cadrul conferintei, in care a fost atacat sistemul de urmarire al materialului lemnos SUMAL 2.0 (adoptat doar in urma presiunilor civice) si s-a solicitat cresterea volumului de lemn taiat cu acte din padurile Romaniei (cu aproximativ o treime, in conditiile in care lobbyul industriei neaga amploarea taierilor ilegale).
Jurnalistul de investigatii Andrei Ciurcanu arata, pe blogul propriu, ca deputata Cristina Traila continua sa profeseze ca avocat, in paralel cu mandatul de parlamentar, iar printre clientii acesteia se numara si societatea austriaca HS Timber Group, noua denumire a Holzindustrie Schweighofer.
In acelasi timp, AIL Prolemn, condusa de Catalin Tobescu, este cunoscuta ca principala asociatie de lobby a industriei lemnului, printre membrii fondatori (si finantatori) ai acesteia numarandu-se si firme din grupul Schweighofer. Contactata de Andrei Ciurcanu, Cristina Traila a confirmat ca este platita de catre compania austriaca HS (Schweighofer), in cadrul unui contract de reprezentare juridica, si ca nu vede nicio problema in asta.
„Am un contract cu un tarif orar, sunt niste chestiuni care tin de confidentialitatea cabinetului meu. Nu vad unde este problema dumneavoastra. Sunt dezbateri inutile. Eu nu intru in niciun conflict de interese. Eu tocmai asta incerc sa fac, sa am o idee asupra intregului sistem astfel incat perceptia mea sa fie una echilibrata. Am un interes normal si firesc al unui cetatean in aceasta tara care vede ca se intampla lucruri in neregula”, a spus deputata PNL.
Conform declaratiilor de avere, publice pe site-ul Camerei Deputatilor, in fiecare din acesti ani, in parte, veniturile din avocatura au depasit indemnizatiile de parlamentar. In ultimii trei ani pentru care a depus declaratii, Cristina Traila a incasat, cumulat, aproximativ 3,575 milioane de lei (peste 700.000 de euro) din activitatea de avocat, adica de peste opt ori si jumatate mai mult decat din indemnizatia de parlamentar (care nici ea nu e mica) din aceeasi perioada – 416.000 de lei.
„Daca doamna Traila nu vede nicio problema din asta, eu vad. Si inca una mare”, afirma Gotiu.
„Printre altele, Cristina Traila a fost membru in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, adica una dintre comisiile care au avut si vor avea (alaturi de cea de Agricultura si Silvicultura, respectiv pentru Mediu) modificarile Codului Silvic la raport.