Surpriza, Coreea de Nord se distanteaza de Rusia: „Nu am livrat si nu vom livra arme Rusiei. Acuzatiile au scopul de a pata imaginea tarii noastre”

externe

Coreea de Nord sustine ca nu a exportat arme catre Rusia in timpul razboiului din Ucraina si nu intentioneaza sa faca acest lucru. Mai mult, Phenianul afirma ca anuntul serviciilor de informatii americane privind transferurile de arme au fost o incercare de a pata imaginea Coreei de Nord, informeaza Associated Press.

Intr-o stire din presa de stat de joi, un oficial de aparare nord-coreean nenominalizat a spus Statelor Unite sa inceteze sa mai faca „remarci nesabuite” si sa „isi tina gura”. Oficialii administratiei Biden au confirmat la inceputul acestei luni o evaluare declasificata a serviciilor de informatii americane potrivit careia Rusia era in curs de a cumpara arme din Coreea de Nord, inclusiv milioane de proiectile de artilerie si rachete.

Exporturile de arme nord-coreene catre Rusia ar incalca rezolutiile ONU care interzic tarii sa importe sau sa exporte arme.

Oficialul nord-coreean a subliniat ca Phenianul nu a recunoscut niciodata sanctiunile „ilegale” ale Consiliului de Securitate al ONU impotriva tarii sale „puse la cale de SUA si de fortele sale vasale”. Oficialul a declarat ca exportul si importul de echipamente militare sunt un „drept legal specific unui stat suveran”.

„Dar profitam de aceasta ocazie pentru a clarifica un lucru. Nu am exportat niciodata arme sau munitii in Rusia si nu vom avea in plan sa le exportam”, a declarat oficialul, care a fost prezentat ca fiind un director general adjunct al biroului de echipament general al Ministerului Apararii Nationale.

„Nu se stie cu siguranta de unde provine zvonul pe care SUA il raspandesc, dar are ca scop patarea imaginii RPDC”, a spus oficialul, referindu-se la numele oficial al tarii, Republica Populara Democrata Coreeana.

Confruntandu-se cu sanctiuni si controale la export, Rusia a cumparat in august drone de fabricatie iraniana despre care oficialii americani au spus ca au avut probleme tehnice. Expertii spun ca Coreea de Nord, daca este dispusa, ar putea deveni o sursa majora de arme de calibru mic, artilerie si alte munitii pentru Rusia, avand in vedere compatibilitatea sistemelor lor de aparare bazate pe radacinile sovietice.

Coreea de Nord a cautat sa stranga relatiile cu Rusia, acuzand SUA pentru criza si a denuntat „politica hegemonica” a Occidentului ca justificand actiunea militara a Rusiei in Ucraina pentru a se proteja. Guvernul nord-coreean a lasat chiar sa se inteleaga ca este interesat sa trimita muncitori in constructii pentru a ajuta la reconstructia regiunilor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. In iulie, Coreea de Nord a devenit singura natiune, in afara de Rusia si Siria, care a recunoscut independenta teritoriilor, Donetk si Luhansk.

Comentarii: