Mega-surpriza lui Putin in Siria: Ii ataca pe rebeli, nu Statul Islamic

externe

Aviatia rusa a inceput miercuri atacurile asupra unor tinte din Siria pentru a-l ajuta pe dictatorul Bashar al-Assad, insa ele au vizat diverse grupari rebele, nu Statul Islamic, in ciuda declaratiilor oficiale.

UPDATE: John Kerry: SUA se opun loviturilor ruse care nu vizeaza Statul Islamic si Al Qaeda

Oamenii lui Putin spun ca au lovit tinte ale Statului Islamic, cea mai mare grupare terorista care lupta in Siria, insa surse citate de BBC News spun ca deocamdata, doar alte grupari rebele au fost tintite.

Fortele ruse au anuntat despre aceste lovituri Statele Unite cu doar o ora inainte. America opereaza de asemenea in spatiul aerian sirian si bombardeaza Statul Islamic inca din 2014, eliminand 20.000 de luptatori islamisti.

Cu doua zile inainte, Consiliul Federatiei, camera superioara a Parlamentului de la Kremlin, a autorizat fortele ruse sa intreprinda operatiuni in Siria. Presedintele rus Vladimir Putin anuntase ca va ataca doar gruparea extremista Statul Islamic, insa acum ii ataca si pe rebeli.

Acolo, rusii, alaturi de Iran si de gruparea libaneza Hezbollah, il ajuta pe Assad sa ramana la putere in acest razboi civil inceput in 2011. Rusii contribuiau deja cu informatii, materiale si sprijin economic, insa acum au trimis si forte de razboi.

Assad, acuzat de genocid, lupta impotriva Statului Islamic, a catorva sute de grupari rebele (de la moderati la islamisti radicali afiliati gruparii al-Qaida si, ocazional, impotriva kurzilor din nordul si estul tarii.

Atacurile lui Putin asupra rebelilor pot duce la tensionarea relatiilor diplomatice cu mai multe tari care sustin diverse grupari rebele, precum Qatar, Turcia, Iordania sau Emiratele Arabe Unite. Pe de alta parte, aceste atacuri ajuta Rusia sa isi pastreze singura baza navala pe care o detine in Mediterana, in orasul sirian Latakia.

Presedintele american Obama a discutat marti la Adunarea Generala a ONU cu Vladimir Putin despre previzibila interventie ruseasca in Siria.

Americanii, desi sunt impotriva lui Bashar al-Assad, nu au intreprins actiuni militare impotriva acestuia.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: