Surpriza mare in Bulgaria, o formatiune noua anticoruptie a castigat alegerile. Este condusa de doi tineri absolventi de Harvard: „Bulgaria porneste pe un drum nou”

politica

O noua miscare anti-coruptie lansata de doi oameni a castigat duminica in Bulgaria cea de-a treia runda de alegeri legislative in decurs de un an, in toiul celui de-al patrulea val de pandemie de COVID-19, potrivit institutelor de sondare, noteaza AFP, citata de Agerpres.

Cu un scor surpriza de 26% din voturi, potrivit noilor date prezentate de institutele de sondare, „Continuam Schimbarea” a depasit partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov (23%), initial anuntat pe primul loc. Rezultatele partiale oficiale vor fi publicate in cursul zilei de luni.

Terenul ar fi astfel liber pentru Kiril Petkov si Asen Vasilev, care s-au lansat in septembrie in cucerirea puterii dupa ce i-au sedus pe bulgari cu actiunea lor in cadrul guvernului interimar.

„Bulgaria porneste pe un drum nou”, si-a exprimat satisfactia Kiril Petkov, care a aparut zambitor in fata fotoreporterilor si camerelor de televiziune. „Vom face tot ce ne sta in putere pentru a dota tara cu un guvern normal”, a adaugat el.

Dupa esecul celor doua alegeri precedente, din aprilie si iulie 2021, in lipsa unui acord de coalitie intre partide, va reusi acest duo intr-o misiune „dificila” dupa propria lor marturisire?

In sectiile de votare, alegatorii erau impartiti intre oboseala si optimism moderat.

Numerosi bulgari nici nu s-au deplasat la urne: prezenta la vot a fost estimata la aproximativ 40%.

La unison, liderii politici si-au exprimat insa hotararea de a iesi din impasul fara precedent dupa prabusirea regimului comunist.

Printre problemele urgente de tratat, managementul crizei sanitare. Pentru ca guvernul interimar pare neputincios in fata situatiei care se deterioreaza.

Spitalele sunt coplesite de cazurile de coronavirus si aproape 200 de oameni mor in fiecare zi in aceasta tara din Peninsula Balcanica unde mai putin de un sfert din cei 6,9 milioane de locuitori sunt complet vaccinati, cea mai proasta performanta din UE.

Rata mortalitatii este in Bulgaria una dintre cele mai ridicate din lume, pe fondul sistemului de sanatate depasit. Trei pacienti au murit la sfarsitul saptamanii in incendiul unui spital.

Un „haos” denuntat de Boiko Borisov, demis in aprilie dupa un deceniu la putere, si care ar putea continua.

Kiril Petkov si colegul sau Asen Vasilev, care s-au intalnit pe bancile de la Harvard, s-au facut remarcati in peisajul politic bulgar. Obiectivul lor: „eradicarea coruptiei”, in aceasta tara pe ultimul loc in clasamentul UE.

Cei doi au afirmat ca sunt dispusi sa faca un „compromis” si „foarte deschisi catre dialog” pentru a construi o coalitie.

„Stanga, centru sau dreapta, nu conteaza”, a subliniat Kiril Petkov, candidat pentru functia de prim-ministru. „Daca putem opri” coruptia „si redistribui banii pentru bunastarea contribuabililor, atunci am putea sa ne intelegem cu multe partide”, a adaugat el.

Dar voturile formatiunilor in favoarea „schimbarii” nu vor fi suficiente. Potrivit expertilor, probabil ca vor trebui sa se alieze cu socialistii din PSB (aproximativ 11% din voturi), a caror imagine este afectata de o tranzitie dezastruoasa la putere in anii 1990.

Bulgarii au fost chemati duminica sa aleaga si presedintele tarii. Rumen Radev, candidat la propria succesiune, s-a clasat pe primul loc in urma primului tur, cu peste 49% din voturi, comparativ cu 24% cate a intrunit cel mai apropiat contracandidat al sau, rectorul Universitatii din Sofia, Anastas Gerdjikov, sustinut de GERB.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: