Surpriza neagra pentru Rusia: Japonia ajuta Ucraina cu informatii militare geospatiale

externe

Japonia, ajutor, Ucraina, active rusesti, inghetate

Institutul pentru Pionierii Spatiului Q-shu (iQPS) al Universitatii Kyushu din Japonia a convenit sa furnizeze agentiei de informatii militare a Ucrainei (HUR) imagini radar cu apertura sintetica (SAR), a relatat revista Intelligence Online pe 21 aprilie.

Potrivit sursei, autoritatile japoneze si ucrainene au inceput discutii privind acest sprijin in luna februarie, iar negocierile au capatat un caracter urgent dupa ce SUA au suspendat temporar asistenta in materie de informatii pentru Kiev la inceputul lunii martie, scrie The Kyiv Independent.

Compania iQPS, care intentioneaza sa lanseze al saptelea sau satelit de observatie SAR pana la sfarsitul anului 2026, a convenit cu partea ucraineana un termen de doua pana la trei luni pentru instalarea software-ului necesar pe platformele agentiei de informatii militare din Ucraina, scrie revista.

The Kyiv Independent nu a putut verifica imediat aceste informatii.

Tehnologia SAR (radar cu apertura sintetica) este extrem de valoroasa in context militar, tocmai datorita capacitatii sale de a recrea imagini 2D sau 3D ale terenurilor si obiectelor, indiferent de conditiile meteo sau de lumina. Spre deosebire de satelitii optici, radarul SAR poate „vedea” prin nori, fum si chiar pe timp de noapte, ceea ce il face ideal pentru urmarirea miscarilor inamice si localizarea instalatiilor militare.

Aplicatii militare ale SAR:
Detectarea si urmarirea miscarilor de trupe sau echipamente, inclusiv sub camuflaj sau in zone greu accesibile;

Cartografierea in detaliu a terenului pentru planificarea operatiunilor;

Monitorizarea infrastructurii militare inamice, precum baze, depozite sau sisteme de rachete;

Supraveghere continua in orice conditii climatice.

Ucraina primeste deja sprijin de informatii de la alti parteneri, cum ar fi Franta si Regatul Unit, insa pauza temporara impusa de SUA a subliniat cat de esentiala este contributia americana in planificarea militara — mai ales in:

coordonarea loviturilor cu raza lunga de actiune, si

interceptarea atacurilor aeriene rusesti, care necesita date de inalta precizie si in timp real.

Colaborarea cu iQPS din Japonia ar putea reduce vulnerabilitatea Ucrainei in fata intreruperilor de sprijin occidental si diversifica sursele de informatii strategice — o miscare inteligenta pe fondul incertitudinilor geopolitice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: