Surpriza pentru regimul Orban: Trei ministri UE au atacat dur politicile pro-ruse ale Ungariei chiar de la Budapesta

externe

Estonia, boicot, reuniuni UE, Ungaria

Ministri din Irlanda, Luxemburg si Belgia au atacat public Ungaria, marti, ridicand semne de intrebare cu privire la respectarea valorilor si standardelor Uniunii Europene de catre cabinetul nationalist al premierului Vitkor Orban, relateaza Associated Press.

Ungaria a preluat presedintia rotativa a celor 27 de natiuni UE in iulie. Orban a facut imediat o calatorie surpriza la Moscova pentru a se intalni cu presedintele rus Vladimir Putin, infuriind mai multi dintre omologii sai din UE, care au insistat ca liderul maghiar nu ii reprezinta.

„Il voi intreba, de asemenea, pe colegul meu (ministrul Afacerilor europene Janos Boka) daca maine planuieste o calatorie la Moscova, pentru ca acest lucru pare sa fie un obicei pentru politicienii maghiari”, a declarat ministrul de Externe luxemburghez, Xavier Bettel, la o intalnire la Budapesta.

Dincolo de legaturile sale cu Rusia, guvernul lui Orban si-a iritat partenerii din UE prin promovarea ostilitatii fata de migranti si fata de drepturile LGBTQ+ si prin controlul mass-media publice. Fonduri UE in valoare de milioane de euro au fost, de asemenea, inghetate din cauza ingrijorarilor cu privire la regresul democratic din Ungaria.

Bettel, omologul sau belgian Hadja Lahbib si ministrul irlandez pentru Afaceri europene, Jennifer Carroll McNeill, au declarat ca au avut intalniri comune cu membri ai mass-mediei maghiare, ai societatii civile si reprezentanti LGBTQ+ inainte de reuniunea de marti, prezidata de Boka.

„Acest lucru este extrem de important pentru noi in Irlanda: drepturile omului, libertatile fundamentale, statul de drept”, a declarat Carroll McNeill. „Sunt incantat sa ma aflu aici impreuna cu colegii mei pentru a discuta in continuare despre statul de drept si despre preocuparile pe care le avem si care au legatura cu viitorul Europei.”

Ministrii si-au facut declaratiile direct in fata unei camere de televiziune maghiare, fara a fi solicitati de reporteri. A fost o manifestare publica neobisnuita si stanjenitoare pentru Ungaria, avand in vedere ca tarile membre ale UE rareori se critica reciproc in public.

Lahbib a transmis ca „presedintia maghiara ar trebui sa fie ambitioasa, ca lucreaza pentru a uni, pentru a construi punti intre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene”. Ea a indemnat Budapesta sa isi ridice dreptul de veto asupra fondurilor UE care contribuie la furnizarea de arme catre Ucraina.

In semn de protest fata de comportamentul Ungariei, multe tari UE au trimis oficiali de nivel inferior la reuniunile gazduite de aceasta tara. Saptamana trecuta, seful politicii externe a UE, Josep Borrell, si-a folosit, de asemenea, puterea de convocare pentru a muta o reuniune a ministrilor de externe ai blocului de la Budapesta la Bruxelles.

La reuniunea de marti, lucrurile au fost duse la un nou nivel.

„Pentru mine a fost important sa fiu astazi la Budapesta. Stiti, intrebari mari: venim, nu venim, ar trebui sa venim, este bine sa venim, este mai bine sa boicotam”, a meditat Bettel. „A nu fi aici ar fi, cred eu, o eroare. Dar a fi aici inseamna si a ridica vocea”.

Boka a minimalizat tensiunile, spunand ca ministrii l-au informat cu privire la intalnirile lor si ca nu vede nicio problema in acest sens.

Acesta a declarat ca mai mult de jumatate dintre tarile membre au fost reprezentate la nivel inalt, desi a recunoscut ca ramura executiva a UE, Comisia Europeana, nu a trimis unul dintre comisarii sai politici, asa cum face de obicei.

„Atmosfera consiliului de astazi a reflectat un sentiment de cooperare si o dorinta din partea statelor membre de a coopera cu presedintia maghiara, iar eu salut acest lucru”, a declarat Boka reporterilor dupa incheierea reuniunii.

Mandatul Ungariei la carma UE se incheie la 31 decembrie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: