Surpriza proasta pentru Kremlin, Erdogan merge in vizita in Ucraina. Presedintele Turciei se deplaseaza intr-o zona mai ferita de rachetele Rusiei

externe

Secretarul general al ONU Antonio Guterres se va deplasa joi in Ucraina unde va participa la o intalnire cu presedintii ucrainean si turc pentru a discuta mai ales despre exportul de cereale din porturile ucrainene, a anuntat marti purtatorul sau de cuvant, citat de France Presse, informeaza Agerpres.

„La invitatia presedintelui Volodimir Zelenski, secretarul general se va afla joi la Lvov pentru a participa la o intalnire trilaterala cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si liderul ucrainean”, a declarat Stephane Dujarric in timpul unei conferinte de presa, precizand ca Antonio Guterres va merge apoi la Odesa si dupa aceea in Turcia.

La reuniune va fi „examinata” implementarea acordului international semnat in iulie la Istanbul pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina, acord „in care Turcia este un element cheie”, a adaugat el.

„Vor fi ridicate in general o serie de probleme precum necesitatea unei solutii politice a conflictului. Nu am nicio indoiala ca se va discuta si chestiunea centralei nucleare (Zaporojie) si altele”, a spus purtatorul de cuvant, precizand ca o intalnire bilaterala ar trebui sa aiba loc intre presedintele ucrainean si secretarul general.

Vineri, Antonio Guterres se va duce la Odesa, unul dintre cele trei porturi ucrainene utilizate in cadrul acordului international ce a permis deja plecarea a 21 de vase incarcate in special cu porumb si grau.

El isi va incheia aceasta deplasare sambata la Istanbul pentru a vizita Centrul Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supravegherea acordului.

Mai mult despre: ,

Comentarii: