Surpriza, Serbia anunta Moscova ca NU va recunoaste referendumurile din Donbas: „Nu putem accepta rezultatele acestor referendumuri”

externe

laecsandar vucic, presedinte, serbia

Serbia, un aliat al Rusiei, a anuntat duminica, 25 septembrie, ca in conformitate cu normele dreptului international, „nu poate accepta rezultatele referendumului din regiunile ucrainene Donetk si Lugansk”.

„Acest lucru ar fi complet contrar intereselor noastre nationale si de stat, pastrarii suveranitatii si integritatii teritoriale si inviolabilitatii granitelor”, a ministrul Afacerilor Externe, Nikola Selakovic, intr-o conferinta de presa, citat de N1.

„Acest lucru ar fi complet contrar intereselor noastre nationale si de stat, pastrarii suveranitatii si integritatii teritoriale si inviolabilitatii frontierelor”, a subliniat Selakovic in cadrul conferintei de presa.

Intrebat despre planul de cooperare cu Rusia semnat la ONU, el a spus ca este vorba despre o chestiune tehnica, care se desfasoara din 1996. El a explicat ca planul contine activitati viitoare privind consultarile in cadrul ONU pe tema Kosovo, relatiile bilaterale si activitatile multilaterale si ca nu implica politici de securitate.

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat sambata, la New York, ca regiunile din Ucraina in care au loc referendumuri vor fi sub protectia deplina a Rusiei daca vor fi anexate de Moscova, informeaza duminica Reuters.

Ministrul rus de externe, adresandu-se Adunarii Generale a ONU si presei mondiale, a incercat sa justifice invazia in Ucraina inceputa in februarie, repetand afirmatiile false ale Moscovei conform carora guvernul ales de la Kiev a fost instalat in mod ilegitim, este plin de neo-nazisti, iar in estul tarii vorbitorii de limba rusa sunt oprimati.

Rusia a lansat vineri referendumuri in patru regiuni din estul Ucrainei (Donetk, Lugansk, Herson si Zaporojie), cu scopul de a anexa aceste teritorii luate cu forta.

„In urma acelor referendumuri, Rusia va respecta, desigur, exprimarea vointei acelor oameni care de multi ani sufera de pe urma abuzurilor regimului neo-nazist” a declarat Lavrov in cadrul unei conferinte de presa, dupa interventia avuta in cadrul Adunarii Generale.

Intrebat daca Rusia ar avea motive sa foloseasca arme nucleare pentru a apara regiunile anexate ale Ucrainei, Serghei Lavrov a spus ca teritoriul rusesc, inclusiv cel care „va urma sa fie consfintit” in Constitutie in viitor,”este sub protectia deplina a statului”.”Toate legile, doctrinele, conceptele si strategiile Federatiei Ruse se aplica pe intreg teritoriul sau”, a spus ministrul rus de externe, referindu-se in mod specific la doctrina Rusiei privind utilizarea armelor nucleare.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat sambata ca afirmatiile lui Lavrov si cea anterioara a presedintelui Putin – despre faptul ca este serios cu privire la utilizarea armelor nucleare -, sunt „iresponsabile” si absolut inacceptabil”.

„Ucraina nu va ceda. Facem apel la toate puterile nucleare sa vorbeasca acum si sa transmita clar Rusiei ca o astfel de retorica pune lumea in pericol si nu va fi tolerata”, a scris Kuleba pe Twitter.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: