Surpriza uriasa in Germania, Partidul Verzilor a trecut pe primul loc in sondaje, cu 5 luni inainte de alegeri. Cine ar putea deveni noul cancelar

externe

Sase din zece sondaje realizate in ultimele doua saptamani in Germania arata ca Partidul Verzilor (Die Grunen) se claseaza pe primul loc, devansand astfel puternicul CDU al Angelei Merkel.

Verzii au ajuns de pe locul sase, unde s-au clasat la alegerile generale din 2017, pe locul intai, arata cele sase cercetari sociologice. Un sondaj publicat duminica de Bild am Sonntag, realizat de Kantar, arata ca Verzii conduc cu trei procente in fata CDU, avand 27%, arata The Guardian.

Astfel, blocul conservator a scazut la un minimum al ultimelor 14 luni (24%), un nivel atins ultima data in martie 2020, fiind acum in spatele „verzilor”.

Decizia lui Merkel de a nu dori sa obtina un al cincilea mandat de Cancelar si tranzitia din partidul sau au dus la declinul CDU si au deschis usa catre primul guvern condus de catre grupul „verzilor”.

Astfel, favorita la preluarea functiei de cancelar devine lidera Partidului Verzilor, Annalena Baerbock, in varsta de numai 40 de ani.

Baerbock este casatorita, are doi copii si a absolvit in 2004 Universitatea din Hamburg, unde a studiat drept public si stiinte politice. Ulterior, in 2005 si-a luat masterul la London School of Economics din Marea Britanie, in Drept international.

Liderul Verzilor si-a lansat campania electorala din Germania cu un mesaj de reforma, propunand si o limita de mandate pentru functia de Cancelar.

In perspectiva alegerilor din toamna, Verzii ar putea sa se gaseasca intr-o pozitie confortabila, aceea de a-si putea alege potentialii parteneri pentru formarea unui nou guvern, cu CDU, SPD (Partidul Democratilor), Democratii Liberi sau SPD.

Analistii politici romani au sesizat si ei schimbarile din Germania.

„Verzii au trecut in fata in sondaje, ceea ce doar cu un an in urma parea suprarealist: ecologistii peste marele CDU-CSU.

Annalena Baerbock are 40 ani, un Master la LSE in Londra si e din aripa pragmatica a verzilor, aia care il musca de jugulara pe Putin mai tare decat oligarhia de business crestin-democrata; oricum mai tare decat numitul Louis de Funes cu febleti ruso-chineze. O hipsterita de 40 ani care vorbeste engleza contra a doi barbati provinciali trecuti de 60, cu mecla si cariera de sindicalisti cu basca, va fi interesant. Plus, Annalena are medalii la concursuri nationale de trambulina elastica, sau cum se cheama obiectul asta – si s-o vezi cum bate cu mingea de la 11 metri.

(…) Genul asta de rasturnari nu se intampla in fiecare zi, este iesit din comun pentru un partid din linia 2. Poate sa se confirme, ori sa se fasaie mai tarziu, dar pe moment asta e situatia: Verzii pe primul loc. Iar cresterea nu-i decat in mica parte pe seama Socialistilor, este electorat nou”, arata Sorin Ionita pe Facebook.

Mai mult despre:

Comentarii: