„Sursa nelimitata cu energie curata” pentru intreaga lume. Premierul Indiei ajunge la ITER, in sudul Frantei, cel mai costisitor proiect stiintific international

life

ITER

Denumit ITER sau „Calea”, proiectul urmareste sa ofere lumii o cantitate nelimitata de energie curata si costa peste 22 de miliarde de euro.

Prim-ministrul Narendra Modi va inspecta miercuri cel mai avansat reactor nuclear cu energie de fuziune din lume din Cadarache, in sudul Frantei, unde cei mai buni oameni de stiinta din lume s-au reunit pentru a crea un „Soare in miniatura” pe Pamant, relateaza postul indian NDTV.

Incepand de luni, prim-ministrul se afla intr-o vizita de trei zile in Franta.

Denumit ITER (Reactorul termonuclear experimental international) sau „Calea”, proiectul urmareste sa ofere lumii o aprovizionare nelimitata cu energie curata si costa peste 22 de miliarde de euro. Este o colaborare fara precedent a sapte natiuni – SUA, Rusia, Coreea de Sud, Japonia, China, India si Uniunea Europeana (UE).

Acesta este cel mai costisitor efort megastiintific la care participa India si, la nivel global, ITER este cel mai costisitor proiect stiintific care va fi intreprins in secolul XXI pe Pamant.

India a contribuit, de asemenea, cu cea mai mare componenta a proiectului – cel mai mare frigider din lume, care gazduieste acest reactor unic, a fost fabricat in Gujarat de Larsen & Toubro. Acesta cantareste peste 3 800 de tone. Greutatea totala a reactorului ITER va fi de aproximativ 28 000 de tone.

Soarele este un cazan natural de energie de fuziune, iar viata pe Pamant ar fi imposibila daca energia solara ar fi oprita.

Proiextul presupune generarea de energie prin fuziunea atomilor. Energia atomica traditionala functioneaza prin divizarea atomilor si genereaza deseuri radioactive de lunga durata. Dar prin fuziunea hidrogenului si a surorilor sale, deseurile produse sunt gazul Helium, care este benign. Soarele isi genereaza energia prin fuzionarea atomilor, iar astazi, cand criza climatica se abate asupra noastra, cautarea unei surse de energie curate, fara emisii de carbon, a devenit mai importanta ca niciodata. Dar crearea Soarelui este mai usor de spus decat de facut.

Deoarece un reactor masiv este fabricat la Cadarache, in Europa, Uniunea Europeana suporta 45% din costurile de constructie, iar restul tarilor membre participa cu cate 9,1% din costuri.

Exista peste un milion de piese diferite care vor proveni din peste 45 de tari si se estimeaza acum ca, pana in 2035, masina ITER va fi gata pentru prima sa rulare experimentala completa.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: