Surse: 50 de agenti secreti francezi ai DGSE opereaza in Ucraina. Dezvaluirile unui jurnalist de la Le Figaro

externe

Georges Malbrunot, jurnalist la influenta publicatie franceza Le Figaro, anunta ca aproximativ 50 de agenti secreti din cadrul DGSE activeaza in Ucraina in sprijinul rezistentei.

„Razboiul secret: ‘Aproximativ cincizeci de oameni din cadrul Serviciului de actiune al DGSE au fost desfasurati in Ucraina de la inceputul invaziei rusesti’, a marturisit o sursa de informatii. Printre misiunile lor: exploatarea informatiilor prin satelit furnizate de Franta ucrainenilor”, a relatat jurnalistul francez pe Facebook.

Direction Generale de la Securite Exterieure (DGSE) este agentia de informatii externe a Frantei, echivalenta cu MI6 britanic si CIA american.

Rusia l-a convocat joi pe ambasadorul francez, Pierre Levy, la Ministerul de Externe de la Moscova pentru a protesta impotriva livrarilor de arme catre Ucraina, relateaza AFP.

„Partea rusa a subliniat pericolele pe care le reprezinta livrarile de arme si material catre regimul de la Kiev, precum si intensificarea programelor de antrenament pentru pregatirea militarilor ucraineni”, a indicat diplomatia rusa intr-un comunicat.

Rusia incearca sa stavileasca intensa contraofensiva a armatei ucrainene in estul si sudul Ucrainei, unde trupele ruse isi creeaza noi linii defensive in timp ce continua sa fie impinse in retragere de cele ucrainene, care joi au eliberat sase localitati in provincia estica Lugansk si inca 400 de kilometri patrati in cea sudica Herson, unde un lider prorus a spus ca dupa ultimele esecuri ale armatei ruse ministrul apararii Serghei Soigu ar merita ”sa se impuste”, relateaza agentia EFE si postul CNN.

Potrivit Kievului, trupele ucrainene au avansat joi pana la 20 de kilometri pe mai multe directii ale frontului. Serviciul de informatii britanic estimeaza ca unitatile ucrainene au avansat cam pe aceeasi distanta de-a latul malului drept al raului Ingulet si pe frontul de pe malul drept al fluviului Nipru, ”dar inca nu ameninta principalele pozitii defensive ruse”.

Cu toate acestea, in Herson responsabilii prorusi afirma ca trupele ruse tin piept contraofensivei ucrainene. ”Cu siguranta nu vor reusi sa captureze (capitala regionala) Herson”, crede guvernatorul prorus al acestei regiuni, Vladimir Saldo.

In schimb, adjunctul acestuia, Kirill Stremusov, i-a criticat pe ”comandantii incompetenti” din armata rusa pentru lacunele ce au condus la recentele infrangeri ale acesteia. ”Multi spun ca ministrul apararii (Serghei Soigu), care a permis ca aceasta situatie sa se intample, ar putea, ca ofiter, sa se impuste”, a mai spus Stremusov, intr-un mesaj pe Telegram.

Acesta a remarcat contrastul dintre ceea ce a numit un ”mic numar” de ”talhari corupti si alte lepadaturi” din Ministerul rus al Apararii si ”eroii” din prima linie a frontului. ”Toti cei care si-au dat vietile, care au rezistat pana la capat, sunt eroi (…) Ii cunosc personal, pentru ca eu sunt in prima linie”, a spus Kirill Stremusov.

Potrivit serviciului militar de informatii britanic, in provincia Herson probabil principala ingrijorare a trupelor ruse este amenintarea tot mai mare de a pierde localitatea Nova Kahovca, situata pe malul drept al Niprului, la 77 kilometri de orasul Herson.

Un ponton rusesc avariat de bombardamentele ucrainene a ramas singura cale prin care armata rusa isi mai poate aproviziona, sau retrage, o grupare de circa 20.000 de soldati de pe malul estic al Niprului.

Moscova ”se confrunta acolo cu o dilema: sa-si retraga fortele peste Nipru catre pozitii defensive mai sustenabile in restul regiunii, dar imperativul politic ar fi sa ramana si sa reziste” dincolo de Nipru, cu riscul ca respectiva grupare sa cada sub incercuirea pe care o incearca trupele ucrainene, observa serviciul britanic citat.

O provocare majora pentru Rusia este dezechilibrul dintre efectivele sale si cele ucrainene, dupa ce Kievul a introdus in lupta rezerve umane si de echipamente care au creat o situatie de superioritate pentru armata ucraineana, ce a reusit astfel sa inainteze pe mai multe directii.

Ultimul succes al acestei contraofensive ucrainene este patrunderea in provincia Lugansk, ce fusese ocupata aproape complet de trupele ruse, patrundere inlesnita de eliberarea aproape completa a regiunii nord-estice Harkov.

Potrivit responsabililor prorusi, armata ucraineana si-a suplimentat cu pana la 10.000 de soldati efectivele de cealalta parte a frontierei provinciei Lugansk, si anume in provincia invecinata Donetk.

In aceasta din urma, sustine Moscova, trupele ruse au reusit sa ”elibereze” satul Zaitevo, sugerand, la fel ca responsabili prorusi din provinciile ucrainene partial ocupate – si anexate – de Rusia, ca trupele ruse ar mai fi capabile sa conduca unele actiuni ofensive.

Totusi, in Lugansk trupele ruse au inceput evacuarea localitatilor Svatove si Kreminna, situate aproape de granita cu provincia Donetk. Reprezentantul rus in Lugansk, Rodion Mirosnic, care a descris situatia din nordul si nord-estul acesteia drept ”alarmanta, dar stabila”, a declarat ca trupele ruse ridica fortificatii in zona orasului Kreminna si isi stabilesc acolo o linie defensiva.

La randul sau, responsabilul ucrainean din Lugansk, Serghei Gaidai, a declarat ca, dupa ce au intrat in aceasta provincie, trupele ucrainene ”vor continua sa se miste in acea directie”. Acesta a confirmat ca principalele lupte se dau acum in directia orasului Kreminna si a admis ca eliberarea Luganskului nu va fi la fel de usoara cum a fost cea a Harkovului, de unde o parte din trupele ruse se retrasesera deja inaintea contraofensivei ucrainene.

”Toate aceste unitati rusesti care au fugit din regiunea Harkov si din (orasul) Liman vin in directia noastra, asadar fortele de ocupatie cresc numeric”, a remarcat Gaidai.

”Nu va mai exista elementul surpriza, ca in operatiunea din regiunea Harkov. Acum ei (rusii – n. red.) au timp sa se pregateasca, sa ridice fortificatii, sa sape mai adanc transee, sa aduca echipamente, rezerve. Totusi, cred in fortele armate ale Ucrainei si mai cred ca fortele ruse din LDPR (republicile populare Donetk si Lugansk) nu vor putea sustine defensiva mult timp”, apreciaza oficialul ucrainean.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: