Surse: 500.000 euro spaga pentru interventie intr-un dosar DNA legat de ride-sharing. DNA a retinut doi indivizi

Doi indivizi care au solicitat 500.000 de euro pentru a interveni intr-un dosar DNA au fost retinuti de procurori, au anuntat surse oficiale pentru aktual24.ro.
Beneficiarul interventiei era patronul unei firme de ride-sharing, Mihai Nicu Goaga. Cei doi indivizi care i-au ceruta spaga, numele lor fiind Ilie si Manolache, au primit 50.000 de euro. Ei au fist retinuti in urma a doua flagrante in serie, fiind acuzati de trafic de influenta.
Unul dintre cei retinuti il cunostea pe afacerist, care a fost arestat pentru evaziune fiscala. Dupa ce Goaga a fost saltat de DNA, in decembrie, individul a contactat-o pe iubita acestuia si s-a laudat ca ii cunoaste pe toti procurorii DNA si ca il scapa de arest si chiar si de dosar.
Individul a cerut 500.000 de euro, solicitand pentru inceput 50.000. Afaceristul s-a dus insa la DNA si a facut denunt.
„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 13 ianuarie 2025, fata de doi inculpati, persoane fizice fara calitate speciala, pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, respectiv complicitate la trafic de influenta si complicitate la cumparare de influenta.
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In perioada 09 – 12 ianuarie 2025, inculpatul M.D.A. ar fi acordat ajutor inculpatului I.S. sa pretinda pentru altii de la o persoana (martor in cauza) suma de 500.000 de euro, iar la data de 12 ianuarie 2025 ar fi acordat ajutor inculpatului I.S. sa primeasca de la persoana respectiva suma de 50.000 de euro, 40.000 euro pentru inculpatul I.S. si 10.000 euro pentru sine, cunoscand ca inculpatul I.S. ar fi lasat sa se creada ca are influenta asupra magistratilor care vor fi investiti cu solutionarea dosarului penal in care concubinul persoanei respective este cercetat in stare de arest preventiv pentru evaziune fiscala intr-un dosar al DNA si ca ii poate determina pe acestia sa dispuna solutii judiciare favorabile fata de acesta, respectiv inlocuirea masurii arestului preventiv, achitarea si ridicarea masurilor asiguratorii dispuse in cauza.
In concret, martora ar fi fost abordata de inculpatul M.D.A. care spunandu-i ca doreste sa o ajute pentru ca concubinul ei sa scape de acest dosar i-ar fi pretins suma de 500.000 de euro invederandu-i martorei ca persoanele care il ajuta sunt serioase si de aceea vor un avans de 50.000 euro insa vor in acelasi timp sa aiba si o garantie ca la finalul procesului cand concubinul ei va fi achitat vor fi primi diferenta de 450.000 euro, altfel acesta va fi rearestat.
Pentru a castiga increderea martorei, inculpatul M.D.A. i-ar fi relatat acesteia ca fara remiterea sumelor de bani mentionate concubinul acesteia „nu scapa” si va fi condamnat la cel putin 12 ani de inchisoare cu executare insa daca „va da banii, 99% va fi achitat, asta fiind singura lui varianta sa scape de puscarie”.
Astfel, martora ar fi fost de acord sa remita urgent suma de 50.000 euro si ulterior diferenta de 450.000 euro.
In contextul mentionat mai sus, la data de 12 ianuarie 2025, la scurt timp dupa remiterea sumei de bani, s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante, ocazie cu care asupra inculpatului M.D.A. a fost depistata suma de 50.000 euro in autoturismul cu care facuse deplasarea. Fiind intrebat despre provenienta banilor, inculpatul M.D.A. ar fi declarat verbal ca i-a primit de la persoana mentionata anterior dar ca nu sunt pentru sine ci pentru o alta persoana pe nume I.S.
Fiind de acord sa colaboreze cu organele de urmarire penala, in aceeasi zi, inculpatul M.D.A. s-ar fi intalnit cu inculpatul I.S., iar pe parcursul discutiei, in mod repetat, inculpatul I.S. ar fi lasat sa se creada ca are influenta asupra unor persoane foarte importante din sistemul judiciar si care pot determina eliberarea din starea de arest preventiv a concubinului persoanei respective, iar la finalul procesului achitarea acestuia, acesta fiind si motivul pentru care sumele de bani pretinse sunt foarte mari, respectiv 500.000 euro.
In contextul mentionat mai sus, in momentul in care au parasit autoturismul cei doi inculpati au fost opriti de organele de urmarire penala, in torpedoul autoturismul marca Mercedes Benz folosit de I.S. fiind identificata suma de 40.000 euro iar asupra numitului M.D.A. suma de 10.000 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante.
Cei doi inculpati vor fi prezentati cu propunere de arestare preventiva Tribunalului Bucuresti.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, a transmis DNA.
Goaga este acum in control judiciar.
Comunicatul DNA in cazul lui Goaga
”Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 03 decembrie 2024, a trei inculpati, persoane fara calitate speciala care coordonau societati comerciale cu activitate de transport alternativ de persoane, pentru savarsirea a doua infractiuni de evaziune fiscala in forma continuata.
De asemenea, s-a dispus masura controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile incepand cu data de 03 decembrie 2024, fata de alti trei inculpati, persoane fara calitate speciala, care coordonau societati comerciale cu activitate de transport alternativ de persoane, pentru savarsirea a doua infractiuni de evaziune fiscala in forma continuata (autorat si complicitate).
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In perioada februarie 2023 – martie 2024, inculpatii ar fi coordonat activitatea unor societati comerciale de transport alternativ de persoane, prin care ar fi produs bugetului de stat un prejudiciu total de peste 49 milioane de lei, ca urmare a sustragerii de la plata obligatiilor fiscale.
Concret, prejudiciul ar fi fost produs prin omisiunea inregistrarii in evidenta contabila a 10 (zece) societati comerciale si prin nedeclararea veniturilor impozabile catre organele fiscale, pe de o parte, iar de pe alta parte, prin ascunderea sursei impozabile ca efect al neincheierii unor contracte individuale de munca si astfel, al platii la negru a salariilor catre proprii angajati.
Din probele administrate rezulta urmatorul mecanism de actiune:
In perioada mentionata, au fost infiintate mai multe societati de transport alternativ de persoane care, sub controlul si coordonarea celor sase inculpati, ar fi ajuns sa colaboreze cu peste 1000 de soferi. Dupa ce soferii erau recrutati, acestora li se solicita incheierea cu societatile controlate de inculpati a unor contracte de comodat prin care transmiteau cu titlu gratuit autoturismul lor catre societate – operator de transport; societatea obtinea autorizatia de la Autoritatea Rutiera Romana (ARR), precum si inscrierea pe platformele de ride-sharing.
Dupa inceperea activitatii, din sumele pe care le incasau de la companiile detinatoare ale platformelor de ride-sharing, inculpatii, care coordonau societatile de transport, opreau un comision intre 8 si 12%, iar restul sumelor erau virate soferilor. In acest fel, avand in vedere ca nu erau platite contributii salariale, soferii primeau o indemnizatie mai mare decat in mod legal. Dupa ce erau platite sumele cuvenite soferilor, inculpatii – coordonatori sau administratori de drept ai societatilor comerciale, retrageau sumele ramase de la bancomat, insusindu-si aceste sume de bani.
Activitatea se desfasura in aceasta modalitate pana cand societatea intra in atentia organelor fiscale, dupa care, activitatea era mutata pe alta societate.
Unul dintre inculpati, din banii obtinuti in modul descris mai sus, ar fi cumparat automobile de lux, imobile si ar fi creditat societati comerciale in care are calitatea de actionar.
Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.Online criminal law courses
La data de 04 decembrie 2024, cei trei inculpati retinuti au fost prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte opt persoane”, a transmis DNA.
Conform Termene.ro, Nicu-Mihai Goaga detine firma Franco Service SRL din Bragadiru, pe care a deschis-o pe data de 16 octombrie 2023 si care are ca obiect de activitate „Intretinerea si repararea autovehiculelor”. Goaga figureaza ca asociat unic si administrator al societatii.
In anul fiscal 2023, firma a raportat o cifra de afaceri de 8.107 lei si o pierdere de 115.506 lei, cu un numar mediu de 3 angajati.