Surse – Cel mai dur Raport MCV din ultimii 10 ani. Comisia Europeana ingroapa Regimul Dancila-PSD

news

Raportul Comisiei Europene privind progresele Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) este poate cel mai critic din ultimii zece ani, anunta surse oficiale citate de hotnews.ro. Desi oficialii europeni au solicitat masuri „imediate” in legatura cu deciziile pe justitie, in Raportul MCV din noiembrie 2018, aproape nimic nu a fost dus la indeplinire.

Expertii europeni noteaza ca lupta anticoruptie a scazut foarte mult in intensitate, activitatea DNA cunoscand o descrestere semnificativa.

Raportul este mult mai dur pentru Romania decat pentru Bulgaria, expertii europeni notand ca mare parte din recomandarile Comisiei din ultimul raport MCV nu au fost indeplinite de catre autoritatile de la Bucuresti.

In Raportul MCV pentru Romania una dintre institutiile judiciare criticate intens este Consiliul Superior al Magistraturii, fiind invocate disfunctionalitatile si faptul ca nu exista o colaborare in interiorul institutiei. CSM este criticat, printre altele, ca nu a numit o conducere plina a Inspectiei Judiciare. In raportul MCV precedent, expertii recomandau CSM sa numeasca imediat o echipa interimara de conducere a Inspectiei Judiciare, iar in termen de trei luni sa numeasca prin concurs o noua conducere a acestei institutii.

Expertii europeni fac referire si la Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ), aratand ca a fost infiintata fara a exista o consultare cu actorii din sistem si ca nu s-a tinut cont de recomandarile comisiei de la Venetia in privinta acesteia. In Raportul din luna iunie, Comisia de la Venetia punea sub semnul intrebarii motivele infiintarii sectiei de anchetare a magistratilor si faptul ca procurorii sefi nu se afla in mod clar sub controlul ierarhic al procurorului general. De asemenea, raportul Comisiei de la Venetia nota ca Sectia risca sa devina un ”obstacol in calea luptei anticoruptie”.

In raportul MCV pentru Romania se mai arata, potrivit surselor citate, ca nu exista o procedura astfel incat numirile la parchete sa fie facute fara implicarea factorului politic, neavansandu-se nicio solutie. Aici se mentioneaza ca functiile de la varful parchetelor sunt ocupate de interimari.

Raportul Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) ar urma sa fie aprobat marti in Colegiul Comisarilor, dupa care sa fie facut public.

Ultimul raport pentru Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare a fost publicat in noiembrie 2018, cand oficialii europeni atrageau atentia ca adoptarea legilor justitiei si presiunile asupra independentei sistemului judiciar, in special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor inregistrate de Romania. Tot la acea vreme, oficialii europeni au recomandat suspendarea procedurilor in cazul procurorilor de rang inalt.

Cele 8 recomandari suplimentare pentru Romania formulate in ultimul raport MCV:

1. Pentru Legile justitiei:

Suspendarea imediata a punerii in aplicare a legilor justitiei si a ordonantelor de urgenta ulterioare.

Revizuirea legilor justitiei tinand seama pe deplin atat de recomandarile formulate in cadrul MCV, cat si de cele formulate de Comisia de la Venetia si de Grupul de state impotriva coruptiei al Consiliului Europei (GRECO).

2. Pentru numirile/revocarile in cadrul sistemului judiciar:

Suspendarea imediata a tuturor procedurilor de numire si revocare aflate in curs care vizeaza procurori in functii-cheie.

Relansarea procesului de numire a unui procuror-sef al DNA care sa aiba experienta dovedita in domeniul urmaririi penale a infractiunilor de coruptie si un mandat clar pentru ca DNA sa continue efectuarea de anchete profesioniste, independente si impartiale in cazurile de coruptie.

Numirea imediata, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, a unei echipe interimare de conducere a Inspectiei Judiciare si numirea, in termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a acestei institutii.

Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu functii de conducere pana la intrarea in vigoare a unui nou cadru legislativ, in conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.

3. Pentru Codul penal si Codul de procedura penala:

Inghetarea intrarii in vigoare a modificarilor propuse a fi aduse Codului penal si Codului de procedura penala.

Relansarea procesului de revizuire a Codului penal si a Codului de procedura penala tinand seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE si cu instrumentele internationale in materie de combatere a coruptiei, precum si cu recomandarile formulate in cadrul MCV si cu avizul Comisiei de la Venetia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: