Surse: Citu doreste sa impuna o jumatate de certificat verde. Compromis pentru a face pe plac PSD-ului

politica

Liderul PNL Florin Citu va propune in coalitie variante de compromis pentru ca proiectul referitor la certificatul verde sa fie adoptat in Parlament, printre care instituirea obligativitatii acestuia pentru angajatii din sanatate, MAI si Aparare, dar nu si pentru mediul privat, sustin surse liberale.

Conform surselor citate de news.ro, Florin Citu va propune la viitoarea sedinta a coalitiei, pentru ca proiectul pentru certificatul verde sustinut de el si de ministri PNL si UDMR, sa fie adoptat de majoritatea parlamentara PNL-PSD-UDMR, ca acest certificat sa fie obligatoriu pentru angajatii din sistemul de sanatate, MAI si din Aparare.

Documentul nu se va aplica in mediul privat in schimb.

Citu va sustine insa ca documentul sa fie necesar pentru a intra in alte unitati, in afara magazinelor esentiale.

Presedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat ca nu crede ca certificatul verde este singurul instrument care poate stopa pandemia, precizand ca nu considera ca trebuie pusa presiune pe romani sa se vaccineze. El a mai declarat ca nu este adeptul vaccinarii obligatorii.

“Nu cred in certificatul verde ca un singur instrument. Nu cred ca neaparat trebuie sa punem presiune pe romani sa se vaccineze sau nu. Legea care este Parlament, legea propusa de PNL prevedea un singur articol, obligativitatea vaccinarii medicilor ceea ce noi nu am fost de acord. Sunt multe alte masuri pe care le putem lua si preveni de a nu ajunge din nou in situatia din valul 4”, a transmis Marcel Ciolacu.

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a afirmat, luni seara, ca ar fi trebuit sa existe un instrument care sa isi poata face efectul atunci cand se inregistreaza o crestere a numarului de cazuri de infectare cu coronavirus. ”Cu cat intarzie adoptarea unui astfel de document, certificat electronic COVID, sigur ca si eficacitatea lui devine tot mai putin relevanta”, a declarat Rafila. Ministrul asteapta in valul 5 o dublare a numarului de cazuri fata de valul Delta.

„In legatura cu certificatul verde, stiti bine ca este atributul Parlamentului sa ia o decizie. Exista un proiect de lege depus in Parlament de mai mult timp, care a fost respins de Senat, iar in momentul de fata se gaseste in Camera Deputatilor. Probabil exista un blocaj la nivel legislativ si sigur atunci cand a existat o propunere tehnica din partea Ministerului Sanatati, a INSP, ea ar fi trebuit sa fie sau nu imbratisata, incat sa isi poata face efectul atunci cand se inregistreaza o crestere care ar putea sa sugereze un val pandemic important. Cu cat intarzie adoptarea unui astfel de document, certificat electronic COVID, sigur ca si eficacitatea lui devine tot mai putin relevanta”, a declarat, luni seara, la Antena 3, Alexandru Rafila.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: