Surse: Citu pleaca, Nicolae Ciuca are cele mai mari sanse de a fi desemnat premier. PSD l-ar putea sustine

politica

Surse din PNL au transmis presei ca Nicolae Ciuca, general in rezerva, ar avea cele mai mari sanse sa fie propus ca premier de catre PNL. Nicolae Ciuca ar putea fi sustinut si de PSD in Parlament.

UPDATE Ciolacu a evitat sa raspunda, joi dimineata, daca PSD va sustine sau nu un guvern minoritar PNL. „Voi iesi cu o declaratie clara dupa sedinta Biroului Permanent al PSD si dupa consultari (cu Iohannis)”, a spus Ciolacu la intrarea in sediul PSD.

Biroul Permanent National al PNL se va reuni la ora 10.00 pentru a stabili cu ce propunere de premier merge la Cotroceni. Desi ieri au anuntat ca merg tot cu Florin Citu, liderii PNL iau insa in calcul sa il propuna azi pe Nicolae Ciuca. Miercuri seara a avut loc o intalnire intre mai multi liberali de frunte si presedintele Klaus Iohannis.

Ciuca are avantajul ca ar putea fi sustinut si de PSD din Parlament, in cazul in care nu ajunge la un acord cu USR. PNL isi doreste sa preia mai multe dintre ministerele care au fost conduse de USR pana la ruperea coalitiei, precum cele de la Justitie, Transportori si Sanatate.

Vicepresedintele PNL, Florin Roman, a declarat miercuri seara ca isi doreste un „armistitiu” cu PSD astfel incat un nou guvern format de PNL sa aiba „puteri depline timp de 6 luni de zile”.

„Vedeti in guvern cu cei de la USR sau cu cei de la PSD, mai probabil?”, a mai fost intrebat Roman.

„Eu vad un Guvern cu oameni responsabili si buni specialisti. Deocamdata, cei mai buni specialisti i-au dat PNL si PSD pe functii ministeriale. Sunt multi aventurieri care spun ca sunt si buni ministri, dar viata reala ne-a aratat altceva”, a raspuns Roman referindu-se la cei din USR.

Roman a vorbit apoi de un „armistitiu” cu PSD cand in emisiune a intrat si Vasile Dincu, presedintele Consiliului National al PSD.

„Eu vorbesc de un armistiu, pentru ca Romania este intr-un razboi: razboi pandemic, razboi economic. Sa fim politicieni responsabili, sa ne gandim si la tara asta, nu numai la procente, este nevoie de un armistitiu, de un guvern cu puteri depline pe 6 luni de zile, sa trecem perioada de iarna, de pandemie, sa tragem primele transe de la PNRR”, a sustinut Roman.

Citeste si: Seful senatorilor PNL, gata de alianta cu PSD: „Este obligatorie o discutie cu PSD, iar paleta de discutii poate porni de la un Guvern minoritar si poate merge pana la un Guvern asumat”

Dincu a reactionat pozitiv.

„Armistiu nu este alianta, asa incat… Despre armistiu  a vorbit si domnul Ciulacu, astazi. Trebuie sa renuntam la discursul politic si sa trecem la discurs tehnic si poate chiar la tehnicieni”, a mai spus Dincu.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat miercuri dimineata, inainte de votul privind Cabinetul Ciolos, ca ia in calcul sustinerea unui guvern minoritar. Ciolacu a negat pana acum vehement ca PSD este dispus sa sustina un guvern minoritar al PNL.

Intrebat daca este posibil ca, dupa ce guvernul propus de Dacian Ciolos va fi respins in Parlament, PSD sa sustina un guvern minoritar, Ciolacu a spus: „Nu am luat o decizie in acest sens. Cred ca este un moment de responsabilitate, ar trebui sa stam un pic mai aplicati de vorba si sa vedem ce se intampla efectiv in Romania”.

PSD va vota, miercuri, in plenul comun al Parlamentului, impotriva guvernului propus de Dacian Ciolos, a anuntat anterior Marcel Ciolacu.

„Am avut o sedinta a Biroului Permanent National. Am luat decizia in unanimitate: vom vota contra guvernului Ciolos. Liderii de grup au propus sa fie un vot contra la vedere”, a declarat presedintele PSD la Palatul Parlamentului.

Ciolacu a declarat insistent, in ultima luna, ca este „exclus” ca PSD sa sustina un guvern minoritar PNL. „Este exclus in acest moment sa mai negociezi ceva cu PNL in ceea ce priveste o sustinere de Guvern minoritar”, spunea Ciolacu, pe 5 octombrie, dupa ce a trecut motiunea de cenzura.

Pe 7 octombrie, Ciolacu a spus ca este o „tampenie” ca PSD sa sustina un guvern minoritar.

„Chiar daca mi-as dori eu, colegii mei nu ar fi de acord. Ar fi o tampenie pentru Romania, pentru noi toti. Am vazut unde a dus Guvern Citu. Este exclus ca PSD in acest moment sa vina cu o alternativa pentru Romania cu un Guvern minoritar”, sustinea Ciolacu.

Mai mult despre:

Comentarii: