Surse de la Moscova: „GRU pune la cale asasinarea lui Lukasenko”. Kremlinul ar fi stabilit deja cine va fi noul lider: „In scurt timp va semna aderarea Belarusului la Rusia ca entitate autonoma”

externe

Alexandr Lukasenko, refuz, datorii, 200 de milioane de dolari, investitori rusi

Surse din cadrul conducerii militare ruse sustin ca Kremlinul a luat o decizie privind o „solutie” radicala la problema implicarii Belarusului in agresiunea armata a Rusiei impotriva Ucrainei, anunta Institutul Robert Lansing pentru Studii privind Amenintarile Globale, un think tank cu sediul in SUA, relateaza Ukrinform.

„La instructiunile presedintelui rus Vladimir Putin, la intoarcerea sa de la ultimul summit CSTO, serviciile de informatii militare rusesti ar putea incerca in zilele urmatoare sa declanseze un scenariu care sa implice fie o tentativa de asasinat la adresa presedintelui belarus Alexander Lukasenko, fie o inscenare a unei tentative, cu scopul de a-l intimida si de a-l determina sa ordone in cele din urma trupelor sale sa se angajeze direct in razboiul impotriva Ucrainei, alaturi de trupele rusesti”, relateaza sursele.

GRU rus analizeaza un scenari care implica moartea lui Lukasenko si inlocuirea sa cu secretarul general al CSTO, Stanislav Zas, care este „pe deplin loial Rusiei si se afla sub controlul GRU”.

Conform scenariului, „Zas va declara in scurt timp aderarea Belarusului la Rusia ca entitate autonoma, pentru a preveni, se presupune, amenintarea militara cu care se confrunta Belarusul din partea Ucrainei si Poloniei. Va fi din nou lansata o naratiune de propaganda care va sustine ca atentatul impotriva lui Lukasenko a fost pus la cale de Washington”.

Acest lucru ar putea trada un plan al Moscovei de a incerca sa obtina controlul deplin asupra statelor membre ale OTSC „asigurand integrarea lor in Rusia sau fortandu-le sa se alature unei noi versiuni a Uniunii Sovietice”.

„In ambele scenarii, fie ca este vorba de un atentat esuat sau de succes asupra lui Aleksandr Lukasenko, vor fi prezentate ‘dovezi’ fabricate despre ‘implicarea Ucrainei si Poloniei sub conducerea serviciilor de informatii ale NATO’, care vor oferi un pretext formal pentru participarea in continuare a trupelor belaruse la operatiunile de lupta pe teritoriul ucrainean”, se arata in raport.

GRU inclina spre scenariul care implica asasinarea lui Lukasenko si numirea lui Zas, relateaza analistii citand surse.

„Argumentul agentiei este ca actualul lider belarus va intelege cine se afla cu adevarat in spatele tentativei. Dupa aceea, in timp ce va impinge in continuare retorica anti-ucraineana si anti-occidentala, el va continua sa se eschiveze de la aprobarea participarii directe a tarii sale la ostilitatile de pe teritoriul ucrainean”, se arata in articol.

„Este probabil ca Rusia sa urmareasca fuzionarea celor doua armate sub un singur comandament propriu”, apreciaza think tank-ul.

„Cu trupe rusesti deja desfasurate in Belarus si cu grupuri de sabotaj trimise acolo, riscul ca Lukasenko sa-si piarda functia si sa fie inlocuit cu un lider marioneta rus in curand este ridicat”, subliniaza raportul.

„Este foarte probabil ca Rusia sa organizeze acte de provocare armata in Belarus cu scopul de a-l impinge pe Lukasenko sa se alature razboiului. Dar teama de a pierde puterea va ramane un obstacol cheie pentru ca el sa faca acest pas.”

Cele mai recente rapoarte venite din surse de la Moscova vorbesc in favoarea unui scenariu dramatic pentru Aleksandr Lukasenko, subliniaza Ukrinform.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: