news

Surse: Disparutul condamnat Ionut Costea se afla in strainatate, unde s-ar trata de cancer. Ce au aflat politistii de la apropiatii cumnatului lui Geoana

Surse judicare au declarat, sambata, pentru aktual24.ro ca apropiatii lui Ionut Costea, dat in urmarire nationala, le-au spus politistilor ca acesta s-ar afla inm strainatate, unde se trateaza de cancer.

Mircea Costea, condamnat definitiv vineri la 6 ani de inchisoare cu executare, nu a fost gasit de politisti pentru a fi dus la penitenciar.

Politia a afisat deja fotografia lui Costea printre cei cautati, fiind dat in urmarire nationala.

Pe de alta parte, ostul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, s-a prezentat vineri la Sectia 6 de Politie din Capitala, la scurt timp dupa ce a fost condamnat de ICCJ la inchisoare cu executare.

Vladescu urmeaza a fi incarcerat.

Sebastian Vladescu a fost condamnat definitiv, vineri, de ICCJ la 7 ani si 4 luni, iar cumnatul lui Mircea Geoana,  Mircea Costea, a primit 6 ani cu executare. Cristian  Boureanu a scapat cu ajutorul prescriptiei. Este vorba despre dosarul reabilitarii caii ferate Bucuresti-Constanta.

Judecatorii au decis si confiscarea a 2,1 milioane de euro si a aproximativ 4 milioane de lei de la Sebastian Vladescu. De asemenea, se confisca si 2 milioane de euro si 3 milioane de lei de la Mircea Costea. In plus, se confisca si peste 2,1 milioane de euro de la Cristian Boureanu.

Pe 15 noiembrie 2019, Sebastian Vladescu a fost trimis in judecata de DNA pentru luare de mita si trafic de influenta, intr-un dosar de coruptie privind reabilitarea unor tronsoane de cale ferata.

In acelasi dosar, au fost trimisi in judecata fostul deputat Cristian Boureanu, acuzat de trafic de influenta; Mircea Ionut Costea (fost angajat la Ministerul Finantelor si fost director al Eximbank) – trafic de influenta si complicitate la luare de mita si Constantin Dascalu (fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor) – luare de mita.

Intr-un dosar separat, a fost trimis in judecata omul de afaceri Josef Hornegger (reprezentantul consortiului de firme austriece Swietelsky – Wiebe – Takenaka), care a recunoscut ca a dat mita mai multor oficiali romani, printre care se afla si Sebastian Vladescu.

Josef Hornegger a incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei cu DNA, el fiind condamnat de Tribunalul Bucuresti la trei ani inchisoare cu suspendare si obligat sa plateasca suma de 1,1 milioane euro.

Potrivit DNA, dosarul are ca obiect infractiuni de coruptie savarsite in perioada 2005 – 2017, respectiv plati in valoare de aproximativ 20 de milioane de euro de catre o companie straina, cu titlu de comisioane, unor oficiali romani in legatura cu incheierea si executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate.

Astfel, in anul 2005, in contextul licitatiei organizate pentru reabilitarea unei linii ferate, reprezentantii companiei straine au convenit cu Sebastian Vladescu, Ionut Costea si cu o persoana apropiata de conducerea CNCFR, respectiv Mihaela Mititelu, sa le plateasca esalonat, pe toata durata contractului, un comision de 3,5% din sumele incasate de la statul roman.

In schimbul acestor sume, oficialii romani au promis sa efectueze demersuri pentru a asigura finantarea suplimentara in vederea incheierii contractului, precum si plata la timp a facturilor emise.

Pentru a se putea realiza remiterea sumelor de bani a fost creat un circuit fictiv, in baza caruia sumele de bani au ajuns la inculpati.

„O prima veriga a fost reprezentata de incheierea unui contract de consultanta cu o societate de avocatura, in baza caruia compania a platit, in perioada 2006 – 2011, suma totala de 39.363.071 lei, desi nu au fost prestate servicii. Urmatoarea veriga a fost reprezentata de incheierea mai multor contracte fictive intre societatea de avocatura sau societati offshore afiliate acesteia cu societati controlate de inculpati, prin care sumele de bani au ajuns la acestia. In acest mod, Vladescu Sebastian-Teodor Gheorghe a primit un milion de euro, Costea Mircea Ionut a primit 3.121.328,41 lei si 2.320.698 euro, iar persoana apropiata de conducerea CNCFR, administratorul unor societati comerciale, a primit 3.083.498 lei si 1.050.087 euro. A doua etapa – in cursul anului 2009, pe fondul schimbarii guvernului si al crizei economice care a dus la intarzierea platii facturilor, reprezentantii companiei straine au ajuns la o noua intelegere privind plata unui comision de 10% din sumele incasate de la statul roman catre Vladescu Sebastian (care indeplinea din nou functia de ministru de Finante), Constantin Dascalu si Cristian Boureanu”, arata DNA. Pentru a se putea realiza remiterea sumelor de bani, a fost creat un nou circuit fictiv, in baza caruia societatea straina a transferat 11.781.842 euro in conturile a doua companii offshore controlate de un cetatean roman cu domiciliul in strainatate.

Ulterior, sumele au fost transferate prin operatiuni succesive catre alte societati offshore, stratificate pe cinci niveluri pentru a ingreuna eventuala urmarire a traseului banilor.

In ultima etapa, banii au fost transferati in conturile unor societati indicate de inculpati sau au fost retrasi in numerar si au fost inmanati acestora. Conform DNA, in acest mod, Sebastian Vladescu a primit 2.242.000 euro, Constantin Dascalu a primit 1.114.000 euro, iar Cristian Boureanu a primit 2.111.799 euro.

Totodata, directorului companiei straine, Josef Hornegger, i-a revenit suma de 1.100.000 euro.

Potrivit DNA, diferenta dintre sumele transferate de compania straina si cele primite de inculpati o reprezinta cheltuielile presupuse de operationalizare a circuitelor financiare (infiintare si functionare companii offshore, comisioane bancare, taxe), precum si foloasele primite de alti participanti la savarsirea faptelor cu privire la care s-a dispus disjungerea cauzei.

Pentru stabilirea circuitelor financiare in care au fost implicate 43 de companii offshore si pentru identificarea bunurilor detinute de inculpati pe teritoriul altor state, DNA a cooperat cu organele judiciare din sapte jurisdictii (Austria, Elvetia, Cipru, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Lituania si Bulgaria).

Urmareste-ne si pe:
Bogdan Constantinescu

Share
Published by
Bogdan Constantinescu
Tags: ionut costea

Recent Posts

Ciolacu una zice, alta face. Finanteaza RTV, post conspirationist, insa cere ca „statul sa nu tolereze discursul urii si teoriile conspirationiste”

Premierul Marcel Ciolacu a cerut marti ca "statul sa nu tolereze discursul urii si teoriile…

3 ore ago

Redactorul-sef GSP dezvaluie de ce elvetienii l-au dat afara: presiuni din partea industriei pariurilor. „Am cerut sa fiu lasat sa lucrez liber si onest”

Catalin Tepelin, redactor sef al Gazetei Sporturilor pana ieri, a sugerat intr-o postare pe Facebook…

4 ore ago

Fiul lui Buzatu anunta ca s-a sacrificat: „M-am supus dorintelor partidului. Cariera mea politica este afectata”

Tudor Buzatu, fiul lui Dumitru Buzatu, se plange ca i s-a terminat cariera politica. Buzatu…

6 ore ago