Surse: Emil Boc si Lucian Bode au cerut ca PSD sa intre la guvernare cu PNL pentru ca noul guvern sa aiba o „majoritate solida” in Parlament

politica

Surse din PNL au anuntat ca, in sedinta Biroului Executiv al PNL, au fost trei lideri de prim-rang ai partidului care au solicitat ca PNL sa realizeze o „majoritate solida” in Parlament alaturi de PSD.

Cei trei lideri PNL care au militat pentru o alianta cu PSD sunt Emil Boc, Lucian Bode si Gheorghe Flutur. Toti trei au avut acealsi mesaj: „PNL are nevoie de o majoritate solida, de o majoritate puternica”.

Informatii in acest sens au fost difuzate si de Antena 3, care a mai sustinut ca Florin Citu ar inclina insa mai degraba spre o reapropiere de USR.

Antena 3 a mai sustinut, citand surse din PNL, ca Iohannis a contactat mai multi lideri ai PNL, in timpul zilei de luni, transmitandu-le ca Nicolae Ciuca isi va depune mandatul si le-a cerut acestora sa inceapa negocieri cu PSD.

Vicepresedintele PSD Lia Olguta Vasilescu a anuntat luni seara ca se impune o intrare la guvernare a PSD pentru continuarea reformelor incepute de social-democrati in guvernarea precedenta. La Antena 3, Mihai Gadea a anuntat deja ca „se face aceasta mare coalitie”.

„Cred ca s-ar impune o intrare la guvernare a PSD. De altfel, noi ne-am si oferit in aceasta perioada cu specialistii nostri si ni s-a spus tot timpul – va e frica sa intrati la guvernare, asteptati sa treaca iarna – in niciun caz nu s-a pus problema asa. Dimpotriva, s-a pus problema sa putem sa intram la guvernare si sa ne continuam reformele pe care le-am inceput”, a declarat Vasilescu la Romania TV.

“Adevarul este ca noua trebuia sa ni se dea mandatul in 2020 pentru a forma Guvernul, avand in vedere ca am fost castigatorii alegerilor. Nu s-a intamplat acest lucru. Dupa doi ani de guvernare de dreapta cred ca a inteles si populatia ca daca mai stam foarte mult asa s-ar putea sa nu mai reparam nimic. Inca trei ani cu guvernare de dreapta va spun ca poate sa vina orice partid de pe planeta asta, nu mai poate sa repare ce fac in ritmul asta”, a mai spus Olguta Vasilescu.

Declaratia Olgutei Vasilescu a fost facuta in timp ce liderii PNL decideau „flexibilizarea” mandatului premierului propus de PNL astfel incat acesta sa poata negocia cu celelalte partide „democratice” pentru formarea unei majoritati.

La Antena 3, Mihai Gadea a anuntat deja ca „se face marea coalitie intre PSD si PNL”. El i-a luat un interviu lui Alexandru Rafila, care deja explica ce va face in calitate de ministru al Sanatatii.

Mai multi lideri ai PNL au vorbit deja despre necesitatea unei „majoritati confortabile ” care sa sustina noul guvern. O astfel de majoritate poate fi obtinuta insa numai cu ajutorul PSD.

„O alianta PNL-USR-UDMR ar inesmna 224 de voturi si practic cu votul colegilor de la minoritati ar presupune o majoritate la limita. Pe cealalta varianta sunt 157 voturi ale PSD si 120 de voturi ale PNL ar insemna o majoritate mai mult decat confortabila care ar presupune si o discutie despre revizuirea constitutiei.

Nu renuntam la ideea de a avea premier de la PNL. Aceasta solicitare este legitima. De ce te-ai duce intr-o negociere in care sa spui renunt la premier. PNL nu face conditionari care nu-si au locul intr-o negociere. Nu vom impune partenerilor pe cine sa desemneze ministru. Asta e treaba fiecarui partid.

Vom incerca sa generam aceasta majoritate, in momentul in care o vom avea vom iesi si vom anunta public”, a declarat anterior Florin Roman, presedintele interimar al Camerei Deputatilor, la Antena 3.

Despre „majoritate confortabila” a vorbit si presedintele PNL Timis, Alin Nica.

„PNL doreste sa asigure stabilitatea tarii, decizia va fi in acest sens. Nu mai mergem pe incertitudine ci sa avem o majoritate stabila. (…) Vom decide flexibilizarea mandatului, nu mai mergem pe varianta de guvern minoritar. Ne trebuie o majoritate confortabila in Parlament, care sa ne asigure trecerea reformelor din PNRR, sa depasim criza sanitara si criza energetica”, a anuntat Nica la Antena 3.

Mai mult despre: ,

Comentarii: