Surse: Lideri ai REPER au discutat cu PNL sa candideze pe liste comune la europarlamentare. De ce s-au „inchis” discutiile

politica

Surse din REPER au declarat pentru agentia news.ro ca lideri din REPER au avut discutii cu PNL pentru o candidatura pe liste comune cu PNL. Dupa ce negocierile au picat, ar fi aparut acum tensiuni intre copresedintii REPER Ramona Strugariu si Dragos Pislaru.

”Au existat discutii in trecut, dar orice negociere s-a inchis in momentul in care PNL a anuntat ca va merge pe liste comune cu PSD la alegerile europarlamentare”, a declarat unul dintre liderii REPER pentru news.ro.

Europarlamentarul Dacian Ciolos, ales pe listele USR-PLUS in 2019, ar putea deschide lista REPER pentru alegerile europarlamentare, sustin mai multe surse din partid. REPER a fost creat de Dacian Ciolos in 2022, dupa demisia din functia de presedinte al USR.

”Dacian Ciolos si-a anuntat in partid intentia de a candida la europarlamentare. Prezenta lui Ciolos in fruntea listei este singura sansa ca REPER sa treaca pragul electoral. Am comandat un sondaj de opinie in care il masuram pe Ciolos, dar si alte nume din afara partidului care ne-ar putea ajuta sa facem un rezultat cat mai bun la alegerile europarlamentare. Daca REPER nu trece pragul la europarlamentare, partidul dispare. Insa decizia lui Ciolos de a candida la europarlamentare a creat tensiuni intre Ramona Strugariu si Dragos Pislaru din cauza pozitiei eligibile pentru Bruxelles. Practic, s-ar bate amandoi pe un loc eligibil”, declara surse din conducerea REPER pentru News.ro.

In cazul in care REPER ar trece pragul electoral de 5%, ar intra in Parlamentul European primii doi clasati. Asadar, Dacian Ciolos ar fi sigur de mandatul sau, iar pentru al doilea loc eligibil s-ar lupta co-presedintii Dragos Pislaru si Ramona Strugariu. Potrivit surselor citate, amandoi isi doresc pozitia secunda pe lista REPER. In acest moment, Ramona Strugariu ar fi avantajata datorita cotei de gen. ”Noi avem in statutul partidului cota de gen, prin urmare fie Ramona Strugariu va ocupa locul doi, fie modificam statutul. Lui Dragos Pislaru i-ar reveni locul trei, dar e greu de crezut ca partidul va ajunge la 9%, astfel incat Pislaru sa prinda un loc la Bruxelles”, sustin sursele citate.

Intentia luI Dacian Ciolos de a candida pentru Parlamentul European i-a luat prin surprindere pe co-presedintii partidului, Dragos Pislaru si Ramona Strugariu, care se asteptau ca Ciolos sa candideze la alegerile prezidentiale, iar ei sa deschida lista pentru europarlamentare. ”E un conflict de orgoliu intre cei doi copresedinti. Sub conducerea lor, partidul e la 1-2%, deci n-ar avea niciunul sanse sa ajunga in Parlamentul European. Cu Ciolos cap de lista, am spera la 5%, desi nici asa nu am fi siguri ca trecem pragul electoral. Totusi, Ciolos ar mai putea tracta pe cineva in Parlamentul European. De la zero la doua mandate e diferenta mare”, conchid sursele citate.

Sondajul comandat de REPER va fi gata la inceputul lunii martie. Pe baza cercetarii, partidul va stabili ordinea la alegerile europarlamentare. Pe lista REPER ar mai putea candida fosti politicieni care au trecut prin USR, dar care nu s-au inscris pana acum in partidul fondat de Dacian Ciolos.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: