Surse: Liderii sindicali din Educatie ar fi de acord cu oferta Guvernului, insa nu mai reusesc sa controleze o parte dintre liderii sindicali din judete, care vor sa blocheze orice negociere cu Guvernul: „Le e rusine sa o spuna, dar oamenii din tara le cer mai mult si mai mult”

news

Liderii sindicatelor din Educatie, Simion Hancescu si Marius Nistor, ar fi de acord cu propunerea Guvernului, adoptata joi printr-o OUG, insa nu mai reusesc sa controleze o parte dintre liderii sindicali din teritoriu, au declarat pentru Aktual24.ro surse sindicale.

Mai mult, liderii judeteni de sindicate din cel putin  cinci judete ar fi negociat la nivel local cu AUR si USR functii politice, in schimbul promisiunii ca vor bloca orice negociere cu Guvernul, sustin sursele citate.

Aceleasi surse spun ca Marius Nistor, FSE “Spiru Haret”, si Simion Hancescu, FSLI, sunt in prezent „sariti in procesul decizional” si nu mai reusesc sa ii controleze unii lideri locali de sindicat.

Atat Nistor, cat si Hancescu ar fi trimis separat semnale, unul azi dimineata, celalalt ieri, ca nu reusesc sa se inteleaga cu liderii din teritoriu, au mai spus sursele citate.

„Le e rusine sa o spuna, dar oamenii din tara le cer mai mult si mai mult”, au declarat surse oficiale pentru aktual24.ro.

Liderii sindicali au mai sustinut, in fata jurnalistilor acreditati la Guvern, ca sunt „grupuri infiltrate de oameni de la AUR care influenteaza deciziile membrilor de sindicat”.

Sindicalistii au intrat, joi dupa-amiaza, la noi discutii cu reprezentantii guvernului.

„Lucrurile nu sunt schimbate, mandatul pe care l-am primit este de a se respinge oferta. Nu stiu ce a vrut Guvernul, se pare ca a dat ordonanta. Premierul ne-a invitat la noi discutii probabil legate de intreaga lista de revendicari”, a declarat Simion Hancescu, liderul FSLI, la intrarea la discutiile de la Guvern.

Premierul Nicolae Ciuca a anuntat la inceputul sedintei Executivului  ca „majorarile salariale de care vor beneficia toti cei care se desfasoara activitatea in sistemul de educatie beneficiaza astazi de garantia coalitiei de guvernare”.

„Am convocat o sedinta de Guvern astazi, de 1 iunie, o sedinta exceptionala pentru ca am apreciat ca este absolut necesar sa facem in asa fel incat sa remediem tot ceea ce s a intamplat in acesti 30 de ani in care cu adevarat s-au acumulat o serie de nedreptati si inechitati in sistemul educational, iar acestea trebuie sa fie indreptate. Este dreptul tuturor celor care astazi isi desfasoara activitatea in sistemul educational din Romania, iar rolul nostru, impreuna cu dumnealor, este sa cautam si sa adoptam decizii care sa rezolve aceste probleme. Sigur, nu putem asigura si nu ne putem asuma ca printr-o singura decizie si printr-o singura activitate aceste probleme vor putea sa fie rezolvate. Ordonanta de urgenta de astazi schimba radical modul de salarizare in educatie pentru ca am considerat ca este necesar ca noi toti sa intelegem rolul si menirea pe care o au atat dascalii, cat si intreg sistemul, (…) in identificarea solutiilor si asigurarea unui sistem educational asa cum ne dorim noi toti”, a declarat Ciuca.

El a mentionat ca intregul personal din sistemul de educatie, „aproximativ 330.000 de oameni, care au zilnic grija de copii”, vor fi primii beneficiari ai noii grile de salarizare.

„Din perspectiva noastra, este garantia increderii ca discutam despre un proces ireversibil, care va fi consolidat prin dialog cu intreg mediul asociativ, care va fi consolidat prin masurile care vor fi luate la nivelul Ministerului Educatiei si la nivelul Guvernului, astfel incat sa asigure derularea intregului proces de reforma din educatie. Este momentul sa recunoastem ca astazi Romania nu-si mai poate permite sa tina dascalii si elevii departe de scoala. Sunt momente foarte importante pentru copiii din clasa a VIII-a, sunt momente importante pentru tinerii care finalizeaza liceul si trebuie sa intre in examenul de Bacalaureat. Sunt aspecte pe care le-am avut si le avem in continuare in vedere astfel incat sa intram in normalitate si sa asiguram coerenta intregului proces de transformare si de modernizare a educatiei in Romania”, a adaugat premierul.

Nicolae Ciuca si-a exprimat convingerea ca prin aceasta decizie si prin intalnirile cu reprezentantii sindicatelor din educatie se va reda „speranta unui viitor mai bun pentru copii”.

„Sunt convins ca, prin decizia de astazi si intalnirile pe care le vom avea astazi cu reprezentantii sindicatelor din educatie, vom reusi impreuna sa redam speranta unui viitor mai bun pentru copiii nostri, pentru ca atat noi, cat si ei isi doresc sa reuseasca in viata, isi doresc sa isi descopere menirea, isi doresc sa valorifice talentul fiecaruia dintre ei. Am convingerea ca, legand prietenii noi si recunoscand tot ceea ce au de facut prin educatie, vor realiza ca prin ei insisi si prin sprijinul nostru vor reusi in viata”, a mai spus Ciuca.

El a mentionat ca sistemului de educatie va fi printre prioritatile guvernamentale.

„Prin demersul nostru si prin dialogul si masurile care vor continua, vom asigura un sistem de educatie care va ocupa unul dintre primele locuri, alaturi de sanatate, in prioritatile guvernamentale. Urez copiilor inca o data ‘La multi ani!’, iar tuturor celor care ne aflam astazi la masa deciziei guvernamentale, sa avem disponibilitate la dialog si sa facem in asa fel incat sa aratam ca, prin responsabilitatea noastra, nu facem altceva decat sa manifestam grija si datoria fata de viitorul copiilor nostri”, a adaugat premierul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: