Surse Ministerul Justitiei: „Ordonantele sunt scrise. Vor fi adoptate maine, este sigur in proportie de 90%”

politica

Tudorel Toader, unealta PSD.

Surse din Ministerul de Justitie au declarat pentru aktual24.ro ca ordonanta de urgenta privind anularea sentintelor date de completurile de cinci judecatori si cea privind modificarea codurilor penale sunt scrise. Mai este nevoie doar de semnatura lui Tudorel Toader.

„Ordonantele sunt scrise si asteapta semnatura lui Tudorel Toader. In proportie de 90% vor fi adoptate in sedinta de vineri a Guvernului”, au mentionat sursele pentru aktual24.ro.

Tudorel Toader poarta in continuare negocieri pentru a accepta sa le semneze.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a anuntat, joi, ca nu se justifica urgenta adoptarii unor modificari la codurile penal si de procedura penala. Sectia subliniaza ca „adoptarea pe aceasta cale a unor astfel de modificari, fara o evaluare corespunzatoare a impactului si fara o consultare efectiva a magistratilor, poate afecta negativ activitatea parchetelor”.

In contextul discutiilor publice privitoare la iminenta modificare a codurilor penal si de procedura penala, Sectia pentru procurori a CSM apreciaza ca, in acest moment, nu se justifica urgenta adoptarii unor astfel de modificari de catre legiuitorul delegat.

„Sectia subliniaza ca adoptarea pe aceasta cale a unor astfel de modificari, fara o evaluare corespunzatoare a impactului si fara o consultare efectiva a magistratilor, poate afecta negativ activitatea parchetelor, cu repercusiuni si asupra previzibilitatii normelor legale de care trebuie sa beneficieze in primul rand cetatenii”, se arata intr-un comunicat de presa transmis, joi, de Sectia pentru procurori, citat de news.ro.

Sectia pentru procurori a CSM solicita continuarea procedurilor parlamentare incepute in anul 2018 privind modificarea codurilor penal si de procedura penala, pentru a se asigura cadrul necesar unor dezbateri reale care sa implice efectiv sistemul judiciar.

Si DNA a criticat, miercuri, unele dintre noile modificari la legislatia penala propuse de Ministerul Justitiei, precizand ca, daca ar intra in vigoare, acestea ar afecta in mod substantial activitatea de urmarire penala si implicit capacitatea de a trage la raspundere pe cei care au savarsit fapte penale. DNA a mentionat ca, prin adoptarea OUG pentru contestatia in anulare, ar putea fi rejudecate 42 de cauze cu 335 de inculpati.

Intr-un comunicat, DNA si-a exprimat punctul de vedere asupra celor mai recente propuneri de modificare a legislatiei penale (Codul Penal, Codul de procedura penala, Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, proiectul de act normativ privind contestatia in anulare). Aceste propuneri au fost formulate de Ministerul Justitiei, fiind transmise participantilor la o discutie la care a luat parte si un reprezentant al DNA, in 22 martie.

DNA a prezentat „modificarile care, daca ar intra in vigoare, ar afecta in mod substantial activitatea de urmarire penala si implicit capacitatea de a trage la raspundere penala a celor care au savarsit fapte penale”.

Alianta USR-PLUS i-a solicitat, joi, presedintelui Klaus Iohannis sa participe la sedinta de guvern de vineri pentru a bloca adoptarea ordonantelor.

Dan Barna a anuntat ca i-a transmis premierului Viorica Dancila o scrisoare, in care ii solicita sa renunte la adoptarea acestor ordonante, iar, in paralel, a transmis si partenerilor europeni un document similar.

„Avem din nou agresiunea cu ordonantele. Aceasta amenintare care a tinut Romania de la Ordonanta 13 pana astazi in strada aproape permanent vedem ca revine din nou, vedem ca Tudorel Toader si doamna Dancila vorbesc din nou despre ordonantele pe Codurile penale si pozitia noastra este foarte clara: aceste ordonante nu trebuie date. Am transmis chiar in acest moment doamnei Dancila o scrisoare in care ii solicitam acest lucru argumentand. Transmitem de asemenea catre partenerii europeni un document similar in care ii informam si le cerem sprijinul pentru o pozitie ferma impotriva pozitiei Guvernului de a da ordonante pe Coduri”, a afirmat Barna la o conferinta de presa, citat de Agerpres.

USR-PLUS considera ca aceste ordonante ‘saboteaza’ justitia.

„Avem totusi un fir optimist ca se va renunta la aceste ordonante. Daca ele vor ramane pe ordinea de zi a sedintei de maine, consideram ca ar fi o idee foarte buna ca presedintele Klaus Iohannis sa participe din nou la sedinta de guvern si sa o prezideze pentru a bloca aceste ordonante, pentru ca aceste ordonante nu fac decat sa continue sabotarea justitiei”, a adaugat Barna.

El a apreciat ca in elaborarea acestor ordonante Tudorel Toader ignora pozitiile asociatiilor profesionale si ale Comisiei de la Venetia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: