Surse: Negocieri intre tabara Citu si PSD pentru stabilirea datei motiunii dupa Congresul PNL. Orban, reactie dura

politica

Surse politice anunta ca aripa Citu a declansat negocieri cu PSD pentru a stabili ca data motiunii de cenzura sa fie stabilita pe 1 octombrie, dupa Congresul PNL. De altfel, Florin Roman va propune aceasta data in sedinta de azi a birourilor permanente ale Parlamentului.

Joi este stabilita o a cincea a birourilor permanente ale Parlamentului pentru a se stabili canlendarul motiunii. Pesedistii vor fi prezenti de data aceasta, dupa ce s-ar fi inteles cu liberalii din tabara Citu pentru ca motiunea sa fie votata pe 1 octombrie.

Liderul de grup al PNL, Florin Roman va propune in sedinta Birourilor Permanente reunite un calendar prin care dezbaterea si votul motiunii de cenzura sa se faca pe 1 octombrie.

„In ceea ce ma priveste pe mine ca presedinte al PNL, nu am avut nicio discutie cu nimeni de la PSD, iar daca sunt colegi de-ai mei care au avut negocieri cu PSD, inseamna ca incalca de fapt angajamentele pe care ni le-am luat fata de cetatenii romani si incalca toate pozitionarile strategice ale PNL si decizia forurilor de conducere ale partidului”, a anuntat Ludovic Orban, joi dimineata.

Ludovic Orban a anuntat miercuri ca a luat decizia, impreuna cu presedintele Senatului, de a convoca plenul Camerelor reunite, mentionand ca este o obligatie constitutionala.

„Am luat decizia astazi de a convoca plenul Camerelor reunite, impreuna cu presedintele Senatului. Vreau sa fac cateva precizari, ca sa fiu foarte bine inteles: convocarea facuta de presedintii celor doua Camere nu cuprinde ordinea de zi, nu este regulamentar ca presedintii, cand fac convocarea plenului Camerelor reunite, sa stabileasca propunerea de ordine de zi. Pentru stabilirea proiectului ordinii de zi, vom convoca Birourile permanente reunite, care, in conformitate cu prevederile articolului 15 din regulamentul sedintelor comune, au acest atribut de a stabili proiectul ordinii de zi. Este o obligatie constitutionala a presedintilor celor doua Camere aceea de a convoca plenul pentru a permite respectarea Constitutiei”, a afirmat Orban.

Orban a precizat ca, chiar daca nu se intruneste cvorumul la sedinta Birourilor permanente reunite, sedinta plenului se va desfasura.

„Odata convocata, sedinta se desfasoara (…), plenul este suveran”, a adaugat el, mentionand ca plenul are capacitatea de a vota ordinea de zi.

Ludovic Orban a sustinut ca nu este nevoie de cvorum la sedinta de plen pentru citirea motiunii de cenzura.

„Nu este prevazuta necesitatea cvorumului la citirea motiunii de cenzura. Cvorumul este necesar la acele sedinta la care se adopta legi, hotarari, motiuni”, a explicat Orban.

Premierul Florin Citu a anuntat, miercuri, ca parlamentarii PNL vor fi mandatati sa nu participe la plenul reunit convocat de presedintii celor doua Camere ale Parlamentului sau la sedintele Birourilor permanente reunite in care se va discuta calendarul motiunii USR PLUS – AUR, pana la verificarea legalitatii semnaturilor de pe motiune, considerand ca aceasta a fost depusa nelegal.

In acelasi timp, premierul a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la existenta unui conflict intre Parlament si Guvern pe tema motiunii de cenzura.

Nici grupul parlamentar al minoritatilor nationale nu va participa la niciuna dintre sedintele de plen pe tema motiunii de cenzura, demers care nu este pe agenda romanilor, dupa cum a declarat pentru AGERPRES liderul grupului, deputatul Varujan Pambuccian.

Pe de alta parte, parlamentarii PSD vor participa la sedinta de plen reunit in care ar urma sa se citeasca motiunea de cenzura, insa cel mai probabil nu vor fi prezenti la sedinta Birourilor permanente reunite in care se stabileste ordinea de zi a sedintei de plen comun, a precizat pentru AGERPRES liderul senatorilor PSD, Lucian Romascanu.

Motiunea de cenzura intitulata „Demiterea Guvernului Citu, singura sansa a Romaniei de a trai! Florin Citu trebuie sa plece!” a fost inregistrata in 3 septembrie la cabinetele presedintilor celor doua Camere.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au fost convocate in datele de 3, 4, 6 si 7 septembrie in vederea stabilirii calendarului dezbaterii motiunii de cenzura, care insa nu s-a putut realiza din cauza lipsei cvorumului de sedinta.

Potrivit Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, motiunea de cenzura, care poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor, se prezinta Birourilor permanente si se comunica Guvernului de catre presedintele Camerei Deputatilor, in ziua in care aceasta a fost depusa.

Motiunea de cenzura se prezinta in sedinta comuna a celor doua Camere in cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea motiunii de cenzura are loc dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: