Surse PSD: „Predoiu nu va fi dat afara in niciun scenariu. Asta pentru ca PNL s-ar victimiza, vom incerca sa-i batem mar la prezidentiale”

politica

Marcel Ciolacu

Surse de la varful PSD afirma ca ministrul de Interne, Catalin Predoiu, nu va fi dat afara din guvern daca refuza sa semneze hotararea de guvern legata de organizarea alegerilor prezidentiale in luna septembrie, asa cum a solicitat premierul Ciolacu.

„Predoiu nu va fi dat afara in niciun scenariu. Asta pentru ca PNL s-ar victimiza, in plus Iohannis nu ar semna decretul de destituire

Daca Predoiu nu o sa vina cu decretul, vom lasa alegerile la termen. Si PNL tot nu va intra in turul 2, vom incerca sa-i batem mar.

Increderea va fi zero in coalitie daca se va merge cu alegeri la termen, PNL se va compromite si pentru viitor”, a sustinut o sursa de la varful PSD.

Prim-vicepresedintele PNL, Rares Bogdan, a declarat marti, dupa sedinta Coalitiei pe fixarea datei alegerilor prezidentiale, ca PNL insista ca acestea sa aiba loc in luna noimebrie, conform calendarului constituional. El a mentionat ca intelegea cu PSD privind organizarea alegerilor in septembrie „a cazut”.

„Consideram ca cetatenii trebuie sa fie extrem de bine informati, sa poata urmari dezbater prezidentiale pe proiect de tara pentru a vota in deplina cunostinta de cauza. Trebuie sa pastram canlendarul constitutional, din luna noimebrie, pentru organizarea algerilor prezidentiale.

Luna august este o luna in care este extrem de greu sa ii gasesti preocupati de chestiunile prezidentiale pe cetateni, lunile octombrie si noiembrie sunt cele mai potrivite. Am avea si peste un milion de studenti in centrele de studii.

Cei din PSD au sustinut varianta 15-29 septembrie, vorbind despre o asa zisa intelegere intre partidele la guvernare. A existat o discutie, dar aceasta a avut doua componente catre au fost omise: lista comuna ar fi trebuit sa depaseasca 50%, a avut doar 48%, si de o lista cu candidat comun, tandem presedinte-premier. Cele doua partide au luat decizia de a merge cu candidat propriu.

Intelegerea din luna martie a cazut.

Propunerea respectiva este caduca, credem ca aceste alegeri trebuie organizate la termenul constitutional, in luna noiembrie”, a declarat Rares Bogdan.

„De 148 de ani, suntem casatoriti cu poporul roman”, a mai spus Rares Bogdan, intrebat despre riscurile ruperii „casatoriei din interes” cu PSD. „Noi nu plecam in niciun caz de la guvernare”, a subliniat Bogdan.

Purtatorul de cuvant al PSD, Lucian Romascanu, a declarat marti ca ministrul de Interne, Catalin Predoiu are doua HG pe masa, cea cu 15 septembrie si cea cu 29 septembrie, el precizand ca acesta trebuie sa decida impreuna cu PNL, pana vineri, care dintre aceste date le sunt convenabile.

”Din pacate, astazi au fost incercari de a discuta iarasi aceste date. PSD nu poate fi de acord cu transformarea saptamanala a calendarului electoral, pentru ca nu suntem singurii care candidam in aceste alegeri, deci lumea trebuie sa aiba un calendar predictibil. In consecinta, pe aceasta discutie ramane ca in cursul acestei saptamani, domnul Predoiu, ca ministru de Interne, are doua HG pe masa, cea cu 15 septembrie si cea cu 29 septembrie, sa decida, fiind ministru PNL, impreuna cu PNL, care dintre aceste date le sunt convenabile, noi facand aceasta concesie catre PNL, fiind in masura sa acceptam si data de 29 septembrie”, a spus purtatorul de cuvant al PSD.

Senatorul PSD a fost intrebat ce se intampla daca liberalii vor bloca aceasta decizie.

”Eu cred ca avem un partener care isi respecta cuvantul dat. Nu putem, din cauza ca unii s-ar putea sa nu ajunga in turul doi, sa modificam data alegerilor in functie de aceste dorinte. Suntem in situatia in care, in martie, s-a cerut un calendar pentru tot anul. Am venit cu el. Acum decizia e la ministrul de Interne. Inca cred ca din perspectiva colegilor liberali onoarea e destul de importanta si se vor tine de ceea ce au spus”, a aratat Romascanu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: