Surse: Raportul MCV in cazul Romaniei va fi „apocaliptic”, cel mai dur din ultimii 10 ani. Revocarea lui Lazar a pus capac

analize

Surse de la Bruxelles citate de jurnalista Ioana Ene Dogioiu anunta ca raportul Comisiei Europene pe MCV va fi cel mai dur raport de la instituirea acestui mecanism, in 2007.

Dogioiu afirma ca „pentru Comisia Europeana si Parlamentul European este cu neputinta sa inghita demiterea procurorului general in urma unui raport plin de minciuni, printr-o procedura pe care Comisia de la Venetia numai ce a desfiintat-o”. Ea anunta ca raportul MCV va fi „apocaliptic”.

„Pe 13 noiembrie, Comisia Europeana va da publicitatii ceea ce surse de la Bruxelles definesc drept cel mai dur raport MCV in privinta Romaniei din 2007 incoace, adica de la instituirea acestui mecanism.

Informatia este cat se poate de credibila in conditiile in care CE si-a exprimat oficial ingrijorarea pentru declansarea procedurii de revocare a procurorului general si a precizat ca MCV va face referire la acest aspect. Pe langa multe altele desigur.

A doua zi, pe 14 noiembrie, pe agenda Parlamentului European a fost pusa rezolutia in privinta Romaniei. Este greu spre imposibil de crezut ca a doua zi dupa un asemenea raport, Rezolutia va fi in alta cheie, daca nu vor interveni evolutii spectaculoase projustitie.

Pana in ultima clipa, adica pana joi, rezolutia era inca sub semnul intrebarii, ba chiar a existat la un moment dat informatia ca s-ar fi renuntat la ea sub presiunea de a nu crea situatia fara precedent ca guvernul unui stat sa fie pus la zid cu numai cateva saptamani inainte de a prelua presedintia Consiliului UE.

Dl Juncker a si subliniat in Parlamentul European ca Centenarul nu este numai al Romaniei, ci al intregii Europe, ceea ce a reprezentat o mana intinsa in mod clar. Pe cat de clar pe atat de naiv si nerealist.

Pentru a profita de aceasta sansa, PSD ar fi trebuit sa se comporte decent macar in aceste zile, ceea ce nu a reusit. Dragnea n-a rezistat tentatiei sa se suie cu picioarele pe masa.

La consultarile de la Cotroceni a facut spectacol cu o sfidatoare „to do list” din care razbateau la fiecare rand cuvintele amnistie si revizuire si care a fost inmanata de o delegatie compusa din siluitorii justitiei din Comisia Iordache.

Si ca sa faca sfidarea deplina, Liviu Dragnea a simtit nevoia sa-l mazileasca si pe procurorul general, prin intermediul sculei sale de la ministerul Justitiei.

Daca nu e vorba de psihiatrie pura, incercarea de a-l revoca pe Augustin Lazar cu doar jumatate de an inainte ca mandatul sau sa expire arata o mare disperare, legata cel mai probabil de dosarul represiunii din 10 august.

Pentru Comisia Europeana si Parlamentul European este cu neputinta sa inghita demiterea procurorului general in urma unui raport plin de minciuni, printr-o procedura pe care Comisia de la Venetia numai ce a desfiintat-o, ca sa eviti anchetarea unui moment antidemocratic extrem de grav.

Asa ca rezolutia a revenit pe agenda, iar MCV a devenit apocaliptic, repet, cel mai rau de cand exista acest mecanism”, a scris Dogioiu pe ziare.com.

Mai mult despre: , , ,


Comentarii: