Surse: Strategia PNL prin care se obtin atat alegeri in doua tururi cat si anticipate. CCR va da verde

analize

Jurnalistii de la Adevarul publica strategia prin care PNL va reusi sa obtina atat revenirea la alegerile locale in doua tururi cat si organizarea de alegeri anticipate. Mai mult decat atat, CCR nu va pune bete in roate.

„Primul pas: Ludovic Orban merge si isi angajeaza raspunderea pe legea pentru alegerile locale.

Pasul doi: in termenul de trei zile in care PSD poate sa depuna motiune, Guvernul Orban adopta o ordonanta de urgenta identica, astfel incat alegerea primarilor in doua tururi intra imediat in vigoare.

Pasul trei: cativa liberali voteaza motiunea de cenzura a PSD si Guvernul Orban pica. In paralel, alegerea primarilor in doua tururi ramane in vigoare prin OUG.

Pasul patru: Parlamentul respinge doua propuneri de premier si se ajunge la anticipate.

Pasul cinci: ordonanta de urgenta privind alegerea primarilor in doua tururi ajunge in Parlament. Conform legii, orice OUG trebuie adoptata, modificata sau respinsa printr-o lege.

Pasul sase: PNL reuseste sa stranga o majoritate in Camera Deputatilor – forul decizional – deci vom avea o lege care aproba OUG privind alegerea primarilor in doua tururi.

Firesc, legea este contestata de PSD la CCR. Asadar, Curtea va avea ultimul cuvant. Incep jocurile la CCR „, scrie Adevarul.

„Potrivit unor surse politice, PNL crede ca CCR nu va bloca modificarea legii electorale, pentru ca schimbarile nu restrang dreptul al vot, dimpotriva: sistemul in doua tururi ofera o legitimitate si mai mare primarilor.

Pe de alta parte, PSD crede ca va castiga la Curte, pentru ca Guvernul a modificat legea cu doar cinci luni inainte de alegeri, pe cand magistratii CCR au cerut, in decizii anterioare, ca sistemul electoral sa nu fie schimbat cu mai putin de un an inainte de scrutin. PSD controleaza patru din cei noua judecatori ai CCR, iar PNL numara tot patru. Balanta va fi inclinata de magistratul numit de UDMR”, mai spune Adevarul.

Mai mult despre: ,

Comentarii: