Surse: SUA vor sa trimita inca 5.000 de militari in Bulgaria. Ministrul Apararii se opune: „Crestere inutila a tensiunii in regiune”

externe

Politicienii bulgari au continuat sa comenteze joi relatarile conform carora NATO ar putea cere Bulgariei sa accepte o prezenta sporita a Aliantei pe teritoriul ei, in contextul comasarii de trupe rusesti de-a lungul granitei cu Ucraina, scrie agentia BTA, citata de Agerpres.

Presedintele Rumen Radev a spus ca spera o solutionare a acestei crize prin dialog mai degraba decat prin mai multe arme, in timp ce in parlamentul de la Sofia partidul Vazrajdane a dat citire unei declaratii in care afirma ca acceptarea unei prezente NATO sporite in Bulgaria ar fi o ”tradare nationala”.

”Ma astept ca criza din Ucraina sa fie solutionata prin intensificarea dialogului si a masurilor diplomatice”, a declarat presedintele Radev joi in fata presei. ”Trebuie sa fie clar ca cristalul ca o escaladare succesiva a tensiunilor (dupa o comasare militara reciproca) va destabiliza nu doar regiunea noastra, ci intreaga Europa. Criza din Ucraina nu va fi solutionata prin folosirea amenintarii fortei, nu va fi solutionata prin mai multe arme si mai multa putere militara, ci prin dialog si diplomatie”, a indicat seful statului bulgar. El a tinut sa precizeze ca deocamdata nimeni nu a cerut nimic Bulgariei.

La randul sau, ministrul bulgar al apararii Stefan Ianev a mentionat ca ”deciziile pe care le ia NATO sunt decizii in care Bulgaria se afla pe picior de egalitate”. ”Insinuarea ca cineva ne spune ce sa facem si ca trebuie sa facem ceea ce ne ordona cineva este fundamental gresita”, a asigurat el.

Ministrul Stefan Ianev a postat pe 21 decembrie un comentariu pe Facebook in care a estimat ca o desfasurare suplimentara de trupe NATO in Bulgaria ar fi nejustificata, intrucat ”o asemenea decizie nu ar fi in interesul aliatilor si nici in interesul national al Bulgariei”.

”O astfel de dezbatere are potentialul de a provoca o crestere inutila a tensiunii in regiune. Cu atat mai mult cu cat in stadiul actual nu exista niciun motiv pentru a considera respectivul proces (din partea Rusiei) drept o amenintare directa pentru Alianta si pentru securitatea sa”, a mai argumentat el atunci.

A doua zi dupa postarea lui Ianev, premierul bulgar Kiril Petkov a declarat ca ”aceasta chestiune (a sporirii prezentei NATO in Bulgaria – n. r.) nu a fost discutata in Consiliul de Ministri sau cu partenerii nostri. Declaratiile asupra acestui subiect sunt strict opinia personala a ministrului apararii si nu exprima pozitia oficiala a guvernului” bulgar, a clarificat noul sef al guvernului de la Sofia.

Ministrul Ianev a confirmat joi ca guvernul bulgar nu a luat o decizie si nu este cazul sa se faca speculatii despre ce ar putea sau nu sa se intample. El a refuzat sa comenteze o declaratie in care premierul Petkov a spus ca niciun ministru nu trebuie sa emita o opinie proprie asupra unor chestiuni ce privesc Bulgaria in ansamblu. ”Cand va veni momentul ca aceasta chestiune sa fie abordata in Consiliul de Ministri, opinia va fi consensuala”, a asigurat ministrul bulgar al apararii, negand ca intre el, seful guvernului si ministrul de externe ar exista divergente in aceasta problema.

In acest timp, nationalistii bulgari din partidul Vazrajdane au promis sa se impotriveasca ”tradarii nationale”. ”Vazrajdane se opune desfasurarii unor trupe suplimentare in Bulgaria si insista asupra rezilierii acordului privind facilitatile militare comune bulgaro-americane pe teritoriul Bulgariei”, se arata intr-o declaratie a acestui partid citita joi in parlamentul de la Sofia.

”Nimeni nu a intrebat poporul bulgar daca vrea sa fie un membru al NATO sau sa aiba trupe americane pe teritoriul bulgar (…) Nimeni nu ne-a intrebat daca dorim sa devenim un front impotriva Rusiei sau oricarei alte tari”, argumenteaza partidul Vazrajdane in declaratia citita de catre deputata Elena Gunceva.

”Ne dam seama ca unii politicieni bulgari sunt dependenti de ambasadele straine, dar istoria a aratat ca nu exista iertare pentru tradare. Bulgaria trebuie sa-si apere suveranitatea, iar acest lucru se poate face numai cu o armata bulgara independenta si puternica”, a remarcat Gunceva, mentionand hotararea partidului sau de a rezista ”prin toate mijloacele in fata ultimei dintr-o serie de tradari nationale”.

In ziua in care ministrul bulgar al apararii considera inoportuna o eventuala sporire a prezentei NATO in Bulgaria, cotidianul ’24 Ceasa’ a relatat, citand surse ale sale neprecizate, ca SUA exercita presiuni asupra Bulgariei pentru a accepta un contingent de cel putin 5.000-5.500 de soldati americani care sa fie transferati in aceasta tara din Germania. Rotatia unui contingent consolidat al SUA poate depasi termenul limita de trei luni pentru stationarea trupelor americane pe teritoriul bulgar. Ca solutie alternativa, prezenta militara in Bulgaria si Romania poate fi sporita prin prezenta inaintata consolidata a unitatilor de lupta ale NATO.

Solicitat a doua zi de respectivul cotidian sa comenteze aceasta relatare, premierul Kiril Petkov a raspuns ca ”deocamdata trupele nu au fost discutate in detaliu”. ”As mai dori sa subliniez puternica noastra convingere ca cea mai buna modalitate de a sustine politica UE si a NATO legata de frontiera noastra estica este aceea desfasurata prin mijloace pasnice si democratice”, a completat premierul bulgar.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: