Suspiciune de CORUPTIE la Ministerul Fondurilor Europene. ANI a sesizat DNA

news

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a sesizat Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in legatura cu fapte de coruptie comise de directorul Directiei Management Financiar AM POS CCE din cadrul Ministerului Fondurilor Europene.

Mai exact, Agentia Nationala de Integritate a constatat existenta indiciilor privind posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese si a altor infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie de catre Iulia Ioana Baz, director la Directia Management Financiar AM POS CCE Ministerul Fondurilor Europene, potrivit unui comunicat al ANI.

„In exercitarea functiei publice, BAZ IULIA IOANA a semnat listele de verificare a achizitiilor publice pentru doua societati comerciale care au incheiat contracte, in calitate de beneficiar, cu S.C. RomActiv Business Consulting S.R.L, in calitate de consultant, societate in cadrul careia aceasta a avut contract de munca in ultimii 5 ani, rezultand astfel indicii privind posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese. Valoarea celor doua contracte de achizitii publice a fost in cuantum de 20.000 euro, respectiv de 4.000 euro (echivalentul sumei de 17.683 lei).

De asemenea, ulterior numirii acesteia in functia publica, Ministerul pentru Societatea Informationala, in calitate de Organism Intermediar, in numele si pentru Ministerul Fondurilor Europene pentru Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice, a incheiat un contract de finantare cu S.C. European Funds Invest S.R.L., societate la care BAZ IULIA IOANA a detinut functia de administrator si pentru care a intocmit o serie de documente care au stat la baza incheierii contractului.

Avand in vedere cele de mai sus, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea de catre BAZ IULIA IOANA infractiunii prevazute de art.12, lit.b) din Legea nr.78/2000 potrivit caruia „Sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savaroite in scopul obthinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: a) efectuarea de operathiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functhia, atributhia sau insarcinarea pe care o indeplineote o persoana ori incheierea de tranzacthii financiare, utilizand informathiile obthinute in virtutea functhiei, atributhiei sau insarcinarii sale; b) folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informathii ce nu sunt destinate publicitathii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informathii” si a infractiunii de conflict de interese, prevazuta de art. 301 din Codul Penal al Romaniei, potrivit caruia „Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”.

Persoana evaluata a fost informata despre declansarea procedurii de evaluare.

Agentia Nationala de Integritate isi exercita atributiile cu respectarea principiilor legalitatii, confidentialitatii, impartialitatii, independentei operationale, celeritatii, bunei administrari, precum si al dreptului la aparare”, se arata in comunicatul ANI.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: