Sustinere pentru Kovesi din partea presei internationale in ziua in care Tudorel Toader este impins sa-i ia capul: „Disputa din Romania este socanta”

news

Prestigioasa publicatie internationala Financial Times publica un nou articol despre lupta anticoruptie din Romania in care scoate in evidenta eforturile membrilor partidului de guvernamant de a o elimina din fruntea DNA pe Laura Codruta Kovesi.

Articolul din Financial Times dedicat situatiei in care se afla lupta anticoruptie din Romania incepe cu exemplul lui Radu Mazare, care spune ca se va intoarce din Madagascar abia atunci cand va avea sansa unui proces cinstit.

„Laura Codruta Kovesi, sefa anticoruptie din Romania, este sub presiune. Sustinatorii ei cred ca s-ar putea sa fie inlaturata din functie ca parte a reformei sistemului de Justitie dorita de Guvern. Urmatoarea etapa a luptei din Romania ar putea fi declansata de publicarea, de astazi, a unui raport cerut de Guvern despre activitatea Directiei Nationale Anticoruptie conduse de doamna Kovesi”, scrie Financial Times, citat de Digi24.

Financial Times o citeaza pe Laura Codruta Kovesi care sustine ca tocmai succesul institutiei pe care o conduce a declansat o campanie de denigrare dusa de afaceristi si politicieni. Publicatia britanica a vorbit si cu Jean Claude Juncker, presedintele Comisie Europene, care a spus ca Bruxelles-ul urmareste cu atentie tot ce trebuie urmarit in Romania.

„In centrul controversei este Liviu Dragnea, seful Partidului Social Democrat, considerat arhitectul reformei in Justitie. El neaga acuzatiile din mai multe dosare penale, inclusiv ancheta in cazul unor proiecte de infrastructura sustinute din bani europeni, inceputa dupa ce au fost primite informatii de la OLAF”, noteaza Financial Times.

Cotidianul londonez a notat ca guvernul roman a reusit sa transforme ingrijorari reale legate de sistemul de justitie, precum legatura dintre agentiile de informatii si procurori, intr-un mijloc prin care sunt promovate masuri menite sa reduca independenta justitiei si sa protejeze politicienii.

„Disputa din Romania este cu atat mai socanta cu cat tara este supusa unei monitorizari speciale din partea UE pentru imbunatatirea luptei cu coruptia. Aceste masuri sunt o recunoastere tacita despre cat de slabe sunt remediile Uniunii impotriva statelor care se contreaza cu Bruxelles-ul pe subiecte delicate precum domnia legii si valorile comune”, adauga publicatia.

Potrivit Financial Times, retorica Bucurestiului este similara cu cea a Budapestei si Varsoviei in domeniul justitiei. Chiar si asa, PSD a reusit sa-si atraga sprijin popular si pe fondul deziluziilor romanilor cu privire la clasa politica. O concluzie la care ajunge publicatia este ca dorinta Romaniei de a intra in spatiul Schengen este una dintre parghiile de presiune pe care Bruxelles-ul le are la Bucuresti.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: