Sustinerea parcursului european al R. Moldova, aderarea la Schengen si la OCDE – printre prioritatile diplomatiei romane in 2023

news

Continuarea demersurilor pentru aderarea la spatiul Schengen si sustinerea parcursului european al Republicii Moldova sunt cateva dintre prioritatile diplomatiei romane in 2023, se arata in raportul anual al MAE – „Reperele actiunii diplomatice a Romaniei”, scrie Agerpres.ro.

Potrivit sursei, in ceea ce priveste conflictul din Ucraina, Romania va sprijini in continuare crearea unui mecanism pentru tragerea la raspundere a celor responsabili pentru crima de agresiune comisa in razboiul ilegal al Rusiei contra Ucrainei.

Aderarea la Schengen si la OCDE sunt subliniate in capitolul care vizeaza reperele pentru anul 2023 din raport.

„MAE va continua astfel sa acorde o atentie prioritara, inclusiv prin asigurarea resurselor necesare, continuarii demersurilor intense de sustinere a aderarii Romaniei la spatiul Schengen, precum si a aderarii tarii noastre la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE)”, se mentioneaza in document.

Despre rolul de membru al NATO, MAE sustine ca va promova prioritatile strategice ale Romaniei in cadrul Aliantei, inclusiv in perspectiva Summitului NATO de la Vilnius din 2023. In acest sens, ministerul roman pledeaza pentru acordarea unei atentii sporite in consolidarea posturii NATO de descurajare si aparare pe Flancul Estic, in scopul apararii securitatii nationale, si in zona Marii Negre, ca zona de importanta strategica pentru securitatea euroatlantica.

De asemenea, sunt mentionate si demersurile pentru integrarea Romaniei in programul Visa Waiver.

Referitor la statele din regiune, MAE afirma ca „Romania va continua sa acorde in mod activ asistenta si sprijin multidimensional Ucrainei si va sustine traseul si orientarea europeana, respectiv euroatlantica, dupa caz, ale Ucrainei, Republicii Moldova si Georgiei”.

Totodata, va continua sprijinirea Republicii Moldova in plan politico-diplomatic, al reformelor necesare pentru parcursul european, pe palier economic, al securitatii energetice si in alte domenii relevante. In context, este evocata implicarea sporita la nivelul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, lansata de Romania impreuna cu Germania si Franta.

Mai mult, ministerul roman arata ca va contribui la pregatirea Summitului Initiativei celor Trei Mari, care va fi gazduit de catre presedintele Romaniei, la Bucuresti, in 2023 si in acest sens face apel la „continuarea unei diplomatii pragmatice si conectate la obiectivele Romaniei in ce priveste progresul economic si tehnologic, conectivitatea regionala, europeana si globala”.

Romania va celebra, in 2023, trei decenii de cand este stat membru cu drepturi depline al Organizatiei Internationale a Francofoniei si implinirea a 30 ani de la aderarea Romaniei la Consiliul Europei.

Pentru reforma din interiorul institutiilor diplomatiei romane, potrivit raportului, „MAE va continua sa faca demersuri pentru organizarea periodica de concursuri de admitere in Corpul Diplomatic si Consular al Romaniei pentru a asigura acoperirea, in mod gradual, a intregului necesar de personal”. De asemenea, potrivit documentului citat, „vor fi continuate demersurile de modernizare si eficientizare a Institutului Diplomatic Roman”.

La inceputul anului 2023, Romania preia doua noi mandate de Ambasada Punct de Contact NATO (Contact Point Embassy – CPE) in Georgia, respectiv in Iordania, pentru o perioada de doi ani (2023-2024), in urma deciziei NATO in acest sens.

In Georgia, mandatul CPE va fi exercitat, in premiera, in comun cu Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Este pentru a treia oara cand Romania detine aceasta calitate in Georgia, precedentele mandate CPE derulandu-se in perioada 2013-2016.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: