news

Sute de barbati ucraineni au trecut ilegal in Romania pentru a evita inrolarea

Sute de barbati ucraineni au trecut ilegal frontiera, de la inceputul conflictului din Ucraina, pentru a fugi de razboi, potrivit unor date transmise Agerpres de Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera (ITPF) Iasi.

Analiza ITPF arata ca din data de 24 februarie 2022 pana la data de 15 august 2023, politistii de frontiera au depistat pe raza judetului Botosani 451 persoane care au intrat ilegal in Romania venind din Ucraina. Din cele 451 de cazuri, 190 sunt inregistrate in acest an.

Toti barbatii ucraineni au cerut protectia statului roman, motivat de faptul ca vin dintr-o tara aflata in conflict, iar, ca urmare a acestor demersuri, nu au fost pusi la dispozitia autoritatilor din Ucraina.

„Pe timpul cercetarilor efectuate de catre politistii de frontiera, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, cetatenii ucraineni au solicitat acordarea unei forme de protectie din partea statului roman, ca urmare a faptului ca sosesc dintr-o zona de conflict. Au fost demarate procedurile specifice, fiind anuntati reprezentantii Inspectoratului General pentru Imigrari, pentru aplicarea masurilor prevazute in astfel de situatii. Ulterior persoanele au fost preluate, conform procedurilor in vigoare, de Centrul Regional de Cazare pentru Solicitantii de Azil din Radauti”, a precizat Minodora Racnea, unul dintre ofiterii de relatii publice ai ITPF Iasi.

Dupa declansarea razboiului si declararea legii martiale in februarie 2022, barbatii ucraineni cu varste intre 18 si 60 de ani nu mai au dreptul sa paraseasca tara, avand obligatia de a se inrola in armata, daca acest lucru se va impune.

Pentru a scapa de participarea activa la razboi, multi dintre ei incearca sa paraseasca tara in mod ilegal, fie prin trecerea frauduloasa a frontierelor, in special cu Romania si Republica Moldova, fie prin coruperea vamesilor si politistilor de frontiera ucraineni.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

DNA l-a prins pe seful IPJ Cluj ca si-a folosit nevasta pentru a scapa de o amenda de circulatie. Politistii de la rutiera sunt si ei anchetati

Surse judiciare au prezentat detalii pentru aktual24.ro in legatura cu cazul chestorului Mihai Rus, seful…

57 de minute ago

Danemarca vrea sa ridice bariere in calea „flotei fantoma” de petroliere rusesti care trec prin stramtorile daneze spre Marea Baltica. Anuntul guvernului de la Copenhaga

Danemarca ia in considerare modalitati de a limita trecerea vechilor petroliere care transporta petrol rusesc…

2 ore ago

Netanyahu a anuntat dizolvarea cabinetului de razboi: „Am luat decizii care nu au fost intotdeauna acceptate de esalonul militar”

Premierul israelian a anuntat dizolvarea cabinetului de razboi care a fost infiintat in regim de…

21 de minute ago

Noua super-drona maritima a Ucrainei, poate sa transporte 150 kg de explozibili si este dotata cu sistemul Starlink

Noua drona maritima ucraineana Stalker 5.0, care poate atinge o viteza de peste 75 km/h,…

2 ore ago