externe

Sute de mii de oameni la inmormantarea presedintelui iranian Ebrahim Raisi. Incertitudini politice mari in Iran

Presedintele iranian Ebrahim Raisi, care a murit duminica intr-un accident de elicopter, a fost inmormantat joi in orasul sau natal, Mashhad (nord-est), unde sute de mii de oameni i-au adus ultimul omagiu, potrivit AFP, citata de Agerpres.

Aceasta ceremonie a incheiat cele trei zile de funeralii care au reunit multimi uriase in traditia evenimentelor majore care au avut loc in Iran de la revolutia islamica din 1979.

Odata ce cele cinci zile de doliu vor fi trecut, autoritatile, in special presedintele interimar Mohammad Mokhber, in varsta de 68 de ani, se vor concentra pe organizarea alegerilor prezidentiale stabilite pentru 28 iunie.

Incertitudinile politice sunt mari, deoarece pana acum nu a aparut nicio personalitate care sa reprezinte tabara conservatoare aflata in prezent la putere.

Depunerea candidaturilor la presedintie se va deschide oficial pe 30 mai, iar campania electorala va incepe pe 12 iunie.

In Mashhad, barbati de toate varstele, femei, majoritatea purtand val, si copii au insotit sicriul transportat de-a lungul bulevardului care duce la mausoleul imamului Reza, principalul altar siit din tara.

Cei mai multi dintre ei afisau fotografii cu decedatul si purtau flori albe, folosite in mod traditional la inmormantari din Iran.

Ei au insotit sicriul, asezat la bordul unui camion pe care era inscriptionat: „Am venit, rege, da-mi adapost”, regele desemnandu-l pe imamul Reza, al optulea imam siit.

Primarul orasului, Mohammad Reza Qalandar Sharif, a declarat ca trei milioane de oameni au participat la procesiune. Nu a fost disponibila nicio evaluare independenta, precizeaza AFP.

Raisi, care se afla la conducerea Iranului din 2021, a murit la varsta de 63 de ani in urma prabusirii elicopterului care il ducea duminica la Tabriz (nord-vest), dupa ce a participat la inaugurarea comuna a unui baraj cu omologul sau azer, Ilham Aliev, la frontiera dintre cele doua tari. Alte sapte persoane, inclusiv seful diplomatiei, Hossein Amir-Abdollahian, au murit in accident.

Cu o zi inainte, la Teheran, o multime estimata la peste un milion de persoane de presa oficiala s-a adunat in centru pentru a-i aduce un ultim omagiu presedintelui, in prezenta ghidului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, inconjurat de cele mai inalte autoritati ale tarii, in special Mohammad Mokhber.

Publicand fotografii cu multimea pe prima pagina, cotidienele conservatoare au salutat joi un „adio epic”, un „adio spre Paradis” pentru regretatul presedinte, care va ramane pentru totdeauna „in inimile poporului”, potrivit ziarului guvernului iranian. Mai sobru, cotidienele reformiste, cum ar fi Sazandegi si Sharq, au titrat despre „ultimul ramas bun” sau „durerea colectiva” a iranienilor.

Lideri ai unor tari din Orientul Mijlociu, Africa de Nord si Asia, inclusiv emirul Qatarului, Tamim bin Hamad al-Thani, au participat la o ceremonie de omagiere dupa-amiaza, care a inclus reprezentanti din circa saizeci de tari.

Presedintele tunisian, Kais Saied, primul lider al acestei tari care a vizitat Iranul de la revolutie, a fost primit de ayatollahul Khamenei.

Nicio tara a Uniunii Europene nu a fost reprezentata la ceremonie, in contextul in care relatiile Iranului cu tarile occidentale raman foarte tensionate.

Ambasadorii stationati la Teheran au participat joi dimineata la o ceremonie la Teheran de omagiere a lui Amir-Abdollahian, care a fost inmormantat ulterior langa capitala.

In marja ceremoniilor, reprezentantii grupurilor „axei rezistentei” impotriva Israelului au avut o intrevedere, a informat televiziunea de stat Irib. Din partea Iranului, au fost prezenti generalul Hossein Salami, comandantul Garzilor Revolutionare, si generalul Esmail Qaani, comandantul Fortei Quds.

Ei au discutat despre „situatia politica, sociala si militara din Gaza”, unde Israelul lupta impotriva miscarii islamiste palestiniene Hamas de la inceputul razboiului din 7 octombrie in Fasia Gaza, si a fost evidentiata „lupta pana la victoria completa a rezistentei palestiniene prin participarea tuturor grupurilor axei de rezistenta” din regiune.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Allen Coliban: „Conducerea USR a gresit grav, toti trebuie sa plece”. Planul primarului Brasovului de „resetare” a USR: „Mai sunt 6 luni”

Primarul Brasovului, Allen Coliban, afirma intr-un mesaj public ca intreaga conducere a USR "trebuie sa…

2 ore ago

Efecte neasteptate. Turneul London Eras Tour al lui Taylor Swift ar putea intarzia reducerea dobanzii Bancii Angliei

Turneul Eras Tour al lui Taylor Swift, care a doborat recorduri, continua sa supraincarce cheltuielile…

18 minute ago

Mercenari romani in luptele din Congo, unul a fost ucis si alti doi au fost raniti. Anuntul MAE

Trei romani aflati in Congo au cazut victime schimburilor recente de focuri. Conform jurnalistului Adelin…

O oră ago