Categories: life

Sute de obiecte din British Museum au fost deteriorate, iar piesele vandute probabil la fier vechi

Sute de obiecte din British Museum au fost stricate, piese valoroase fiind probabil vandute la fier vechi, a dezvaluit o investigatie citata de CNN.

Muzeul din Londra, ale carui comori includ Piatra Rosetta, a dezvaluit inca din august ca un angajat a fost concediat, dupa ce mai multe articole vechi, inclusiv bijuterii si pietre pretioase, care dateaza din secolele XV-lea i.Hr. – XIX-lea e.n., au fost luate dintr-un depozit.

Acum, o analiza independenta a disparitiei articolelor a dezvaluit ca o proportie semnificativa s-ar putea sa nu fie recuperata niciodata, deoarece parti din ele ar fi putut fi vandute la fier vechi.

Muzeul a publicat marti un anunt oficial al constatarilor analizei, care s-a dovedit profund jenant pentru institutie.

Se estimeaza ca aproximativ 2.000 de articole sunt afectate – si ca aproximativ trei sferturi dintre acestea sunt fie disparute, fie furate.

Tinta aparenta a furturilor au fost se pare „articole neinregistrate – in principal pietre pretioase si bijuterii” din sectiile Grecia si Roma.

Pe langa obiectele disparute, alte aproximativ 140 au fost deteriorate cu scule, in timp ce de la aproximativ 350 au fost indepartate piese – cum ar fi suporturile de aur pentru pietre pretioase.

„Credem ca majoritatea bucatilor indepartate din cele 350 de obiecte nu vor fi recuperate vreodata deoarece probabil au fost vandute la fier vechi”, a spus muzeul in declaratie.

Din cele 1.500 de obiecte disparute sau furate, doar 351 au fost returnate muzeului pana acum.

Criza dateaza din 2021, cand un dealer de arta danez a luat legatura cu muzeul pentru a anunta ca a vazut mai multe obiecte despre care credea ca ar fi din colectia sa oferite spre vanzare online. Muzeul a declarat initial ca a efectuat o investigatie amanuntita, dar o ancheta ulterioara a constatat ca primul raspuns a fost insuficient, a declarat presedintele British Museum, George Osborne, la momentul in care a aparut informatia in august anul acesta.

Directorul de atunci al muzeului, Hartwig Fischer, a demisionat.

Muzeul a initiat un program de documentare si digitalizare a intregii colectii in urmatorii cinci ani.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Unanimitate in PNL: „Vom avea propriul candidat la Presedintia Romaniei”. Ce spune Ciuca despre ramanerea la guvernare, in conditiile in care si PSD va avea candidat pentru Cotroceni

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a anuntat vineri ca liderii filialelor judetene au decis, in unanimitate,…

48 de secunde ago

Nicu nu se mai intelege cu Marcel. Ciuca raspunde taios la acuzatiile ca-i „smecher”, lansate de Ciolacu

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a avut vineri o reactie taioasa dupa ce partenerul de coalitie,…

22 de minute ago

Rafuieli in PSD. Ponta sugereaza ca Stanescu vrea „sa-i rupa gatul” lui Ciolacu: „Eu sunt prieten cu Marcel Ciolacu si ii vreau binele”

Victor Ponta, fost presedinte al PSD si actual consilier al sefului PSD, il avertizeaza pe…

2 ore ago

Ce modificari apar in corpul uman chiar si in cazul unei scurte iesiri in spatiu: „Schimbari de amploare in celule si modificari ale sistemului imunitar”

Turistii spatiali experimenteaza unele dintre aceleasi modificari corporale ca si astronautii care petrec luni intregi…

46 de minute ago

„Crestere nenaturala a numarului de voturi nule si a buletinelor de vot disparute”. De doua ori mai multe voturi nule decat in 2019

Deputatul Cristian Seidler, coordonator al campaniei electorale a USR, a acuzat vineri o crestere "nenaturala"…

49 de minute ago