Sute de politisti pensionari au luat cu asalt parlamentul de la Kiev. Cer marirea pensiilor

externe

Cateva sute de politisti pensionari au incercat miercuri sa ia cu asalt cladirea parlamentului ucrainean, cerand cresterea pensiilor, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Manifestatia a avut loc a doua zi dupa demisia neasteptata a ministrului de interne, Arsen Avakov, care detinea aceasta functie din 2014 si care nu a oferit explicatii publice privind decizia de a se retrage.

Fostii politisti au reusit sa treaca de barierele din exteriorul cladirii in care legislatorii erau reuniti in sesiune si s-au apropiat de intrare, dar au fost in cele din urma respinsi de garzi. Ulterior, protestatarii au blocat o strada si au pichetat o cladire guvernamentala.

Ministrul demisionar nu a prezentat explicatii in scrisoarea de demisie depusa marti seara, iar biroul presedintelui Vladimir Zelenski si un purtator de cuvant al lui Avakov au refuzat sa comenteze.

Arsen Avakov (57 de ani) detinea acest post de la revolutia pro-europeana din piata Maidan din 2014, un record de longevitate in pofida mai multor scandaluri in centrul carora s-a aflat. O sursa apropiata de Avakov a declarat pentru France Presse ca este posibil ca decizia sa fi fost luata la cererea lui Zelenski.

Fost om de afaceri foarte bogat, Arsen Avakov este singurul ministru care si-a pastrat postul si dupa alegerea, in 2019, a lui Zelenski in fruntea tarii. Pe langa politie, Arsen Avakov controla garda nationala, politia de frontiera si serviciile de salvare.

Opozitia si aparatorii drepturilor omului i-au cerut in mai multe randuri demisia, pentru ca a fost implicat in mai multe scandaluri, fiind acuzat in special de coruptie si ca a inchis ochii la numeroase abuzuri ale fortelor de ordine, ceea ce el a negat mereu.

Comentarii: